El coronavirus xinès arriba a Europa: França confirma els tres primers casos

Els pacients estan hospitalitzats dos a París i un a Bordeus, mentre a Biscaia hi ha un cas sospitós per confirmar

El turisme tem una onada de «pànic» pel virus i 40 milions de ciutadans estan confinats a la Xina

china-coronavirus

china-coronavirus

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El coronavirus  2019-nCoV, el nou virus xinès que popularment es coneix com la «pneumònia xinesa», ja ha arribat a Europa. Aquest divendres a la tarda França ha declarat els seus tres primers casos (que són també els tres primers al continent), amb dos pacients hospitalitzats a París i un tercer a Bordeus. La ministra francesa de Salut, Agnes Buzyn, ha dit que molt probablement hi hauria més casos en aquest país.

França, juntament amb Itàlia i el Regne Unit, tenen vols directes amb Wuhan, la ciutat on es va originar el brot que ja ha matat 26 persones i del qual ja s’han registrat més de 900 casos.

En el cas espanyol, el Ministeri de Sanitat ha descartat aquest divendres els dos possibles casos que estaven en estudi a Espanya en relació amb el coronavirus, tot i que a última hora de la nit de divendres s’ha detectat un cas

a Biscaia sospitós de pneumònia associada al coronavirus d’origen xinès. Es tracta d’una dona que recentment ha tornat de la província de Wuhan i presenta simptomatologia lligada a aquesta malaltia, per la qual cosa ha sigut ingressada a l’Hospital Universitari de Cruces en aïllament fins que es confirmi o desmenteixi el contagi.

[Seguiu en directe les últimes notícies sobre el coronavirus]

També aquest divendres, la indústria mundial del turisme tem una onada de «pànic» a la Xina pel coronavirus. «És probable que el nou coronavirus de la Xina causi greus conseqüències econòmiques si la seva propagació provoca pànic», ha advertit aquest divendres el Consell Mundial de Viatges i Turisme (WTTC). «Els casos anteriors han demostrat que el tancament d’aeroports, la cancel·lació de vols i el tancament de fronteres sovint tenen un impacte econòmic més gran que l’epidèmia mateixa», ha dit en un comunicat la presidenta del WTTC, Gloria Guevara, que ha advertit de la importància d’una «comunicació ràpida, precisa i transparent per contenir el pànic i mitigar les conseqüències econòmiques negatives».

Durant els últims dies, la Xina ha intensificat els seus esforços per contenir la propagació d’aquest nou virus. En aquests moments, al voltant de 40 milions de xinesos romanen confinats a les seves ciutats davant el risc que el coronavirus continuï expandint-se. Si dijous eren 20 milions els ciutadans en quarantena, aquest divendres ja en són el doble. A més, molts llocs populars, com algunes seccions de la Gran Muralla o el Xangai Disney Resort de Walt Disney, han sigut tancats.

El nombre d’infectats pel coronavirus, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), continuarà creixent. Els científics de l’Institut Nacional d’Al·lèrgia i Malalties Infeccioses dels EUA (NIAID, per la seva sigla en anglès) creuen que la vacuna contra aquest tipus de coronavirus podria estar llesta en tres mesos. El virus, que es va originar en un mercat d’animals de Wuhan i que s’ha propagat a altres ciutats xineses, ja ha arribat a altres països, com ara el Japó, Singapur, Corea del Sud, Taiwan, Tailàndia, els Estats Units, el Vietnam i el Nepal. La Comissió Nacional de Salut xinesa (NHC) ha anunciat la construcció d’urgència d’un hospital de mil places a Wuhan per atendre els afectats i ja està mobilitzant personal mèdic de tot el país.

A casa durant 14 dies

Diverses províncies xineses han elevat al nivell 1, el màxim en emergència sanitària, entre aquestes hi ha la capital política del país, Pequín, i la financera, Xangai. A més, el govern de la ciutat de Beijing ha instat els residents que tornen de les àrees de brot del coronavirus a quedar-se a les seves llars durant 14 dies, ha dit aquest divendres el ‘Beijing Daily’. El govern de Xangai també va demanar a les persones que venen a la ciutat des d’«àrees clau» que es quedin a casa o sota quarantena durant 14 dies.

Notícies relacionades

Per tot això, els experts creuen que l’actual brot de coronavirus tindrà efectes negatius també en el turisme, la restauració i el comerç minorista. «Els inversors estan preocupats per l’expansió de les infeccions, perquè és una època de molts viatges per l’Any Nou xinès», indica l’analista de WisdomTree Aneeka Gupta. El govern de Pequín ha ordenat a totes les agències de viatges que suspenguin les vendes dels itineraris nacionals i internacionals, com a part de les mesures adoptades per contenir el coronavirus.

El protocol a Espanya

D’altra banda, el Ministeri de Sanitat ha definit ja el protocol d’actuació davant l’aparició de possibles casos del coronavirus a Espanya. Sanitat considera molt poc probable que s’importin casos de la Xina, però ha elaborat aquest document juntament amb les comunitats autònomes i els experts. Es tracta d’un procediment «específic» per a aquest coronavirus, amb el qual es pretén assolir «una sensibilitat suficient per detectar els casos sense que es bloquegi el sistema sanitari, perquè això seria moltíssim més greu que detectar tard un cas», ha explicat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències del Ministeri (Ccae), Fernando Simón.