El 'Gloria', sense pietat

Un home de 69 anys, primera víctima mortal a Catalunya, eleva a deu la xifra de morts per la pitjor borrasca de les últimes dècades a Espanya

La intensa pluja obliga a desembassar Susqueda i els veïns de 26 municipis queden confinats a casa seva

zentauroepp51871955 grafcat089  malgrat de mar  barcelona   22 01 2020  vista ge200122213209

zentauroepp51871955 grafcat089 malgrat de mar barcelona 22 01 2020 vista ge200122213209 / Alejandro Garcia

5
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Deia Josep Pla sobre la tramuntana: «És un mal negoci, perquè és destructiva: és una força còsmica superior a qualsevol forma humana, una forma gratuïta i negativa». Aquest dimecres, ho ha demostrat: un veí de Palafrugell de 69 anys que s’ha acostat al port de Palamós per comprovar l’estat d’una embarcació de la seva propietat s’ha convertit en la primera víctima mortal per la borrasca ‘Gloria’ a Catalunya, la desena en total.

Aquest dimecres, al passeig marítim de Tossa de Mar, una mare parlava a la seva filla sobre el poder dels elements d’una manera molt més planera: «La natura és molt bonica, però quan s’enfada...». La nena intentava obrir-se pas entre el fang, la sorra i aquesta estranya escuma fruit de la nerviosa agitació de l’aigua plena de matèria orgànica. I al fons, el mar embravit, devorant la platja; el mateix Mediterrani al qual aquests dies van arribant els rius que han obligat a desallotjar a diversos centenars de persones atrapades, que han destruït camps de cultiu, que ha tallat vies de tren (el tram entre Malgrat i Blanes tardarà almenys sis mesos a ser reparat) i que ha arrossegat carreteres. Però si s’ha d’escollir una tragèdia, els nou morts i els quatre desapareguts, i en el terreny territorial, sens dubte, el delta de l’Ebre inundat, el llegat més gran del implacable ‘Gloria’, la borrasca sense pietat.

Si dilluns el protagonista va ser el vent, aquest dimecres, com dimarts, ho haurà sigut la pluja, molta i de llarga durada, que ha tret dels seus cursos rius com el Tordera o el Fluvià, que ha inundat Sant Pere Pescador des de mitja tarda. A Girona es temia sobre manera per l’Onyar, que dimecres a la nit continuava aguantant la pluja procedent de les Guilleries al seu camí cap al Ter, riu que també suava per arribar sense problemes a la desembocadura. Una lleugera baixada del seu nivell va permetre obrir comportes del pantà de Susqueda, que es trobava al 93% de la seva capacitat. Els veïns dels 26 municipis situats aigües a baix de la presa van ser cridats a passar la nit confinats a casa seva.

Un home fa una foto d’un pont trencat per la força de l’aigua del riu Tordera. / AFP / JOSEP LAGO

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que l’operació es faria amb delicadesa perquè el remei no fos pitjor que la malaltia. Citar un membre del Govern ve bé per posar en relleu el degoteig constant que les autoritats han anat brindant sobre la borrasca. També el responsable d’Interior, Miquel Buch, ha donat compte d’afectacions en carreteres (28 vies tallades i 40 més amb diferents afectacions) mentre que la responsable de Protecció Civil, Isabel Ferrer, no s’ha cansat de demanar «sentit comú», cosa que implica no acostar-se al mar ni als rius, ni que sigui per fer la millor foto de la història d’Instagram. Ja entrada la nit, l’avís de precaució s’ha estès als municipis situats a la vora del Llobregat, que també va créixer amb força.

«El pitjor escenari» 

Algunes xifres per entendre l’abast de la cosa. Els bombers han fet ja més de 7.000 serveis vinculats amb el temporal, el Servei d’Emergències Mèdiques ha atès 71 persones, dues de gravetat; el telèfon 112 ha rebut 13.208 trucades també relacionades amb els efectes de la borrasca, i només a Barcelona han caigut 150 arbres. Si s’ha de triar un lloc en el qual el ‘Gloria’ hagi sigut especialment virulent, sens dubte s’ha de parlar del delta de l’Ebre, on el mar ha avançat tres quilòmetres terra endins, devorant arrossars i sembrant una tremenda incertesa: ¿Com quedarà la zona quan l’aigua es retiri? El secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, ha admès que la inundació supera «el pitjor dels escenaris» que manejava el Govern per a aquest paratge natural. «No ens serveix la informació històrica per donar respostes», ha afegit, deixant anar la idea que aquest està sent un fenomen meteorològic sense precedents.

Un cotxe negat en una carretera local a prop de Palafolls, al Maresme. / ICONNA / JOAN CASTRO

I aquí sorgeix un altre dubte. ¿És el ‘Gloria’ la pitjor borrasca que es recorda? Potser ho és per la mida del seu àmbit d’actuació, amb danys en bona part de l’est peninsular, però els més grans, sens dubte, recordaran les riuades del Vallès el 1962 que van deixar gairebé un miler de morts. O les del 1971 en l’ocàs del Llobregat, que van causar 21 morts. En cap d’aquestes ocasions, no obstant, el fenomen va ser tan global, no només per la seva mida, sinó per la quantitat d’aspectes de la vida humana danyats. Al marge del citat, s’ha de recordar les gairebé 500 persones desallotjades a prop del curs del Tordera i la vintena que van haver d’abandonar les seves llars a Sant Pere Pescador, abatut després que el Fluvià truqués a les seves portes.  

Nou mesos sense tren

Notícies relacionades

També el ferrocarril ha patit els efectes del temporal. El més greu, en la línia que puja a Maçanet pel Maresme. Ha quedat tan inservible que Adif calcula que necessitarà entre sis i nou mesos per reparar-la. Badalona s’ha quedat sense part del Pont del Petroli, les platges de Barcelona han patit els danys més greus dels últims 30 anys i nombrosos agricultors han presenciat amb impotència com l’aigua anava arrasant el seu mode de vida. Això mateix els ha passat a la Fina i el Joan a Palafolls. Les seves 12 hectàrees d’horta, completament negades, brandien una mica de tot. D’un dels seus magatzems, enmig del corrent, van sortint les safates amb les cebes a punt per a la venda. «Cada una val uns 16 euros», assenyala la Fina.

Està previst que el ‘Gloria’ comenci a remetre aquest dijous, però dimecres a la nit promet ser llarga i propensa a les precipitacions intenses en llocs per a res desitjables que tornaran a posar en perill els rius. Serà dijous quan la borrasca hagi deixat totes les seves peces sobre el tauler. Serà el moment de fer balanç i el torn de les administracions de moure fitxa.

Temes:

Temporals