Tecnologia

La Fundació Ethia alerta dels riscos de la intel·ligència artificial

Impulsa eines per combatre algoritmes que retallen la capacitat de decisió dels ciutadans

ethia

ethia / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero

En un món hiperconnectat que atordeix la capacitat de pensar pel nostre compte fa falta recuperar els valors de l’humanisme, proposa la Fundació Ethia durant la seva presentació aquest dijous a la Reial Acadèmia d’Enginyeria, on científics i enginyers de dades, experts en algoritmes i ciberseguretat, filòsofs i pensadors, es van conjurar per alertar dels riscos del mal ús de la intel·ligència artificial i van anunciar la creació d’eines tecnològiques per prevenir-los i garantir la capacitat de decisió dels ciutadans que alegrement regalen les seves dades a les grans tecnològiques. 

Ethia posa en el seu punt de mira la proliferació de les ‘fake news’ que amenacen les democràcies, avisa que els algoritmes poden ser sexistes, racistes i fins i tot classistes i exigeix la privacitat i la protecció de les dades dels ciutadans.

La Fundació Ethia neix amb la vocació de ser un referent en l’àmbit social, empresarial i polític per a la creació d’instruments tecnològics i procedimentals que garanteixin que la intel·ligència artificial es regeixi per criteris ètics, supeditada sempre a l’interès de les persones per contribuir al seu desenvolupament i no al seu control.

Controlar els algoritmes

«Impulsar plataformes tecnològiques perquè els ciutadans puguin controlar els algoritmes i assegurar-se que són equànimes, sense cap biaix, i transparents», va revelar José Luis Flórez, doctor en Economia i Matemàtiques, expert en intel·ligència artificial i flamant president de la Fundació Ethia, la presidència honorífica de la qual ostenta el catedràtic emèrit d’Economia de l’Empresa de la Universitat Autònoma de Madrid, Emilio Ontiveros.

Ferm defensor de regular i controlar la fiscalitat de les empreses que ofereixen serveis digitals, Ontiveros, que també és president d’Assessors Financers Internacionals, no es cansa d’avisar que els nous models de contractació dels negocis digitals «fantasmals» poden posar en risc les pensions a l’eludir amb diferents martingales les seves aportacions a la caixa comuna de la Seguretat Social, el pilar bàsic de l’Estat del benestar.

Ensenyar valors

Amb Ontiveros i Flórez, van participar en la presentació d’Ethia Carlos Beldarrain, director de desenvolupament de serveis de Minsait, que va recomanar «ensenyar valors a les màquines» perquè no se’ns tornin en contra, i Eduardo García-Rico, cap d’oncologia de HM i professor d’Ètica Mèdica a la universitat San Pablo CEU. García-Rico està convençut que els algoritmes mai substituiran els metges.

La idea d’aquesta iniciativa és convertir-se en un fòrum que doni cabuda al talent de l’àmbit científic per controlar els algoritmes en una societat empatxada d’informació però que paradoxalment està cada vegada més desinformada. Deleguem les nostres decisions en la intel·ligència artificial sense conèixer els riscos que això comporta, lamenten els impulsors de la Fundació Ethia a l’advertir que aquesta hipereficàcia dels algoritmes respon gairebé sempre a interessos privats camuflats en mecanismes coercitius. 

Notícies relacionades

«Vigilarem el vigilant», avisen, mentre conviden científics, experts en ‘big data’, polítics, filòsofs i juristes a afegir-se a aquesta aventura amb què pretenen millorar el que és humà sense menysprear els avenços tecnològics que han arribat per quedar-se.

La intel·ligència artificial ha de ser controlada públicament, èticament i legalment, consideren els fundadors d’Ethia que ja han aconseguit l’adhesió a la seva comunitat d’institucions de reconegut prestigi en l’àmbit cientificotecnològic, diverses empreses i experts en intel·ligència artificial.