PROTESTA CIUTADANA

Més d'un miler persones es manifesten a Tarragona per exigir «més controls en la indústria química»

La plataforma Cel Net exigeix una nova legislació per reduir l'impacte del complex petroquímic i mecanismes «clars i efectius» de seguretat per a la ciutadania

zentauroepp51757648 soc200115202000

zentauroepp51757648 soc200115202000

2
Es llegeix en minuts
Oscar Hernández

Més d’un miler de persones s’han manifestat aquest dimecres a la tarda a la plaça de la Font de Tarragona, davant l’ajuntament de la ciutat. Una protesta convocada per l’Associació Cel Net, arran de l’explosió de dimarts passat en una de les fàbriques de la indústria petroquímica. «La impunitat s’ha d’acabar» o «Prou de trinxar el territori» van ser algunes de les pancartes que els manifestants van exposar davant el consistori de la ciutat, en una marxa que va culminar a davant de la seu de l'associació d’Empreses Químiques de Tarragona (EQT).

Veïns de la localitat, de diferents edats, es van reunir davant el consistori municipal per exigir mesures i controls a la indústria petroquímica. Una cosa que fa 12 anys que l’entitat Cel Net critica a la zona.

L’entitat va reclamar als polítics que han de millorar els protocols d’actuació en cas d’accidents d’aquest calibre i van denunciar la «descoordinació» entre Protecció Civil i les empreses de serveis petroquímics. «La mala coordinació amb l’activació de les sirenes és només un exemple d’això», va criticar un dels seus membres, l’advocat Pep Ruiz.

Sirenes davant de qualsevol risc

Una de les propostes de l’entitat és que les sirenes s’activin en «qualsevol cas», fins que no es confirmi la toxicitat en l’aire.  Una cosa que també va demanar el Jaume, un dels bombers que va treballar en el sinistre. Va exposar que l’ús de les sirenes en qualsevol cas seria «molt útil» per evitar «l’osbtaculización dels carrers i el descontrol» viscut dimarts. «Es fan simulacres durant anys i després quan passa alguna cosa les sirenes no s’activen», va lamentar el bomber, que va ser aplaudit pels manifestants.

Mesuradors de la contaminació

A més, Cel Net va denunciar la «inexistència d’unitats de mesurament en temps real» del grau de contaminació tant a Tarragona com en els polígons petroquímics. Van criticar que només hi ha una estació privada que fa aquests mesuraments, i que pertany a Repsol. També van lamentar que la Generalitat va aprovar construir una estació pública, gestionada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), però el projecte «es va paralitzar» durant la crisi.

Falta de voluntat

En la mateixa línia va intervenir Josep Lluís Domingo, catedràtic de Toxicologia i Salut Mediambiental de la URV. «A Tarragona mai s’ha fet un estudi epidemiològic de com la petroquímica afecta la salut població», va exposar. Tot i que el seu pronòstic és que aquest va estudiar «mai» s’elaborarà. «Ni la Generalitat ni les empreses tenen interès a fer-ho perquè els fa por el resultat», va sentenciar, tot i que va criticar que «sense un diagnòstic no es pot fer tractament». La primera vegada que es va demanar aquest informe va ser fa més de trenta anys, quan ETA va cometre un atemptat amb un cotxe bomba en una de les empreses del mateix recinte petroquímic tarragoní.

Notícies relacionades

Al llarg de la concentració, els veïns van conèixer que un dels ferits més greus havia mort. La plaça va emmudir. Després de la protesta, molts van marxar fins a la seu de l'associació d’Empreses Químiques de Tarragona (EQT), ubicada al carrer de Marquès de Monistrol. 

Unes crítiques, les de la manifestació, que se sumen a les que han fet els alcaldes de la zona, les associacions de veïns, CCOO i UGT a més d’un sindicat policial dels Mossos per la falta de material.