Més de 100.000 euros

Comerciants de tot Catalunya, víctimes d'estafes telefòniques

Els Mossos investiguen una trama que enganya amb l'entrega de càmeres de videovigilància i seguretat per instal·lar-les a la botiga

bbva

bbva

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos investiguen un estafa telefònica que consisteix a enganyar comerciants de reconegudes franquícies comercials de roba, menjar i esports. A través de trucades de telèfon, els estafadors es fan passar per directors de la franquíciai requereixen als comerciants que adquireixin càmeres de videovigilància i seguretat per instal·lar-les a la botiga. L’estafador informa que l’empresa logística està pendent d’entregar el material però que prèviament se n’ha d’efectuar el pagament.

Els Mossos estan investigant unes 40 denúncies relacionades amb aquest mètode, que afectafranquícies comercials de ciutats i municipis de tot Catalunya. Els estafadors també actuen fora de Catalunya.

Els investigadors sospiten que darrere dels investigats hi ha persones que actuen des del continent americà. Prèviament a la trucada per fer l’estafa, recopilen informació sobre l’empresa fent trucades els dies anteriors a fi de recopilar tota la informació possible sobre les persones responsables dels establiments. En aquest sentit, utilitzen els noms dels responsables del negoci amb naturalitat, cosa que dona més veracitat a l’engany, han informat els Mossos.

 Línies mòbils mexicanes o ubicades als EUA

Una vegada aconsegueixen la predisposició del treballador a fer l’ingrés, li demanen contactar amb ell a través de la seva línia telefònica personal per assegurar-se l’enviament dels diners.

Notícies relacionades

Quan la víctima ha fet el primer enviament, la pressionen novament per aconseguir més ingressos argumentant que l’empresa pot rebre sancions amb motiu de retard en el termini de pagament o referint que l’import és incomplet. Quant als estafadors, les diferents gestions d’investigació que s’han fet apunten que són homes i dones que contacten telefònicament des de línies mòbils mexicanes o ubicades als EUA. En algunes estafes fins i tot s’ha detectat la utilització de les mateixes línies.

Des del Cos de Mossos es demana no donar dades personals per telèfon i menys encara fer ingressos econòmics a persones desconegudes.