VIOLÈNCIA SEXUAL

Manresa demana ajuda del Govern després d'una onada de violacions

Des de principis d'any s'han registrat 19 agressions sexuals a la ciutat, segons el conseller d'Interior

Miquel Buch defensa el paper dels Mossos i explica que totes aquestes estan resoltes

undefined51090936 manifestaci n del movimiento feminista por el d a internacio191202133844

undefined51090936 manifestaci n del movimiento feminista por el d a internacio191202133844 / Maria Jose Lopez

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’Ajuntament de Manresa rebutja les agressions i abusos sexuals comesos a la localitat en els últims mesos i demana ajuda al Govern i a altres administracions per fer front a la successió de fets d’aquesta índole ja que «supera la capacitat d’actuació» del consistori, segons ha publicat el diari ‘Regió 7’. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha exposat que ja hi ha 24 detinguts per les 19 agressions sexuals produïdes a la ciutat, i ha defensat el paper dels Mossos.

Des de principis d’any, Manresa ha registrat almenys 13 violacions, segons les dades del Sistema Estadístic de Criminalitat del Ministeri de l’Interior, que ha comptat fins a 10 casos fins al tercer trimestre a les quals s’han de sumar les tres més recents. En global, els delictes contra la llibertat sexual a Manresa han augmentat un 85% (de 20 a 37), mentre que les denúncies per violacions han augmentat durant els primers nou mesos un 66,6% (de 6 a 10).

En una declaració institucional llegida davant els mitjans, l’alcalde Valentí Junyent va expressar aquest dijous la seva «consternació i rebuig contundent» a aquests «fets execrables», i va mostrar el seu «dolor i preocupació» per la successió d’agressions sexuals perpetrades en els últims mesos, algunes d’aquestes contra menors d’edat i en grup.

Va admetre també que «la gravetat de la situació supera la capacitat d’acció de l’Ajuntament» perquè «no disposa ni de prou informació, ni de les eines i recursos necessaris per combatre aquesta problemàtica», per la qual cosa aquest divendres es reunirà amb el conseller d’Interior, Miquel Buch. La trobada es produirà a les 18 hores després de convocar de forma extraordinària i urgent la Junta Local de Seguretat per abordar aquests fets que han passat al municipi.

A la sortida de la trobada, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha exposat que a Manresa hi ha hagut 19 agressions sexuals aquest any, i totes estarien resoltes, amb 24 presumptes autors ja detinguts. D’aquestes agressions, en 11 casos l’agressor era la parella o l’exparella. I ha exposat que les dades de la capital del Bages són similars a la resta de Catalunya. El conseller ha negat que el problema estigui relacionat amb les vivendes ocupades, sinó que la dificultat és que la majoria de casos passen en l’àmbit privat.

No obstant, posteriorment, a Twitter, Buch, ha recordat que els detinguts per presumptament participar en una agressió sexual a Manresa ja s’han posat a disposició policial i ha advertit que «el que la fa la paga».

Taula d’emergència

L’alcalde ha anunciat a més la convocatòria urgent d’una taula d’emergència sobre violències sexuals amb representants dels departaments d’Interior, Treball, Assumptes Socials i Famílies, Institut Català de les Dones i Delegació del Govern.

En aquesta reunió, que probablement tindrà lloc el pròxim dilluns, participaran també els diferents grups municipals, el personal tècnic del consistori i representants d’entitats socials.

Finalment, Junyent ha anunciat que la policia i els tècnics municipals intensificaran el seguiment dels pisos ocupats per detectar possibles situacions conflictives ja que dues de les últimes agressions s’han produït en immobles habitats irregularment.

En els últims dies han sortit a la llumtres nous casos d’agressions sexuals a Manresa, després que les joves denunciessin els fets.

Diversos casos en pocs dies

En un dels episodis, comès dilluns passat, el jutge de guàrdia va acordar presó sense fiança per a dos homes acusats de violar dues noies, una d’elles menor d’edat, en un pis de la localitat, del qualuna de les víctimes va aconseguir fugir saltant per una finestra.

L’altre cas es va produir el passat 17 de novembre quan dos joves, que el jutge va deixar ahir en llibertat amb càrrecs, van violar presumptament una noia de 17 anys a l’interior d’un cotxe.

En una interlocutòria, el magistrat va considerar que els detinguts no tenen risc de fuga i tampoc perill de destrucció de proves, per la qual cosa va acordar la seva llibertat provisional amb una ordre d’allunyament i d’incomunicació respecte de la víctima, així com una ordre de comparèixer periòdicament al jutjat i la prohibició d’estar o acudir a Manresa.

D’acord amb el jutge, el «sentiment subjectiu de por» de la víctima cap als seus agressors «no justifica la presó al no tenir antecedents penals ni policials de fets violents, ni contra ella com va reconèixer ni contra tercers».

‘La manada’ de Manresa

Notícies relacionades

A aquests casos se suma la violació múltiple perpetrada per cinc joves a una menor durant una festa en una casa abandonada als afores de Manresa l’octubre de 2016, que van ser condemnats a penes de presó d’entre 10 i 12 anys per abús sexual.

Així mateix, aquest estiu van ser detinguts uns altres quatre joves acusats de violar en grup una menor de 17 anys en un pis i per a qui la jutge va decretar presó provisional sense fiança a l’espera de judici.