Una tècnica més natural

L'Hospital de Sant Pau estrena a Espanya la inducció a casa del part

Les mares eviten una llarga espera al centre mèdic, tot i que han de viure a prop

img 20190916 192745

img 20190916 192745

1
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

L’Hospital de Sant Pau ha implantat per primera vegada a Espanya la inducció mecànica del part al domicili de la mare per millorar el confort de la partera i evitar una llarga espera al centre mèdic, al qual es poden dirigir quan noten que l’infantament és imminent.

La tècnica, que ja s’ha utilitzat aquest any amb èxit amb una vintena de pacients, està destinada a dones de mes de 40 anys amb problemes de sobrepès en les quals està indicada la inducció del part. Si no tenen cap malaltia, ni hi ha risc per al nadó, se’ls introdueix una petita doble pilota cervical que, de manera natural i sense medicació, afavoreix la maduració cervical, la dilatació i les contraccions. També es requereix que visquin a prop de l’hospital.

De tornada al domicili

«Se’ls col·loca la doble pilota cervical al Sant Pau quan es vol induir el part i llavors se’n van casa, amb la seva família, on passen entre 12 i 24 hores fins que comença el procés. D’aquesta manera estan en un ambient més còmode i confortable», explica Elisa Llurba, directora de Ginecologia i Obstetrícia del barceloní Hospital de Sant Pau.

Amb aquest procediment, copiat del que ja es realitza a països del nord d’Europa, s’ha aconseguit que el 81% d’aquests parts siguin naturals, és a dir, que no requereixin cesària. La mateixa tècnica mecànica d’acceleració del part es fa des de fa dos anys al Sant Pau, però és ara quan s’ha comprovat que era innecessari que la dona es quedés fins a l’infantament al centre mèdic.

Voluntàries

Notícies relacionades

La vintena de mares barcelonines que han acceptat el nou procediment ho han fet de manera voluntària. «Quan els ho expliquem, la majoria volen fer-ho, però n’hi ha d’altres que temen ser a casa i prefereixen l’habitació de l’hospital. Elles elegeixen», afegeix Llurba.

La inducció mecànica «és la manera més segura de donar a llum, ja que pràcticament no té efectes secundaris», informa el Sant Pau, que afegeix que s’ha imposat a les opcions farmacològiques, com l’administració d’oxitocina.