ESCALFAMENT GLOBAL

Groenlàndia perd gel set vegades més ràpid que en la dècada del 1990

La fosa causarà que uns 400 milions de persones pateixin inundacions a causa de la pujada del nivell del mar

sin-ttulo

sin-ttulo

1
Es llegeix en minuts
Efe

Groenlàndia perd gel set vegades més ràpid que en la dècada del 1990, segons un estudi que publica la revista ‘Nature’ en què han participat prop d’un centenar de científics de 50 organitzacions internacionals i que posa de manifest el seu efecte sobre l’augment del nivell del mar.

Es tracta, segons la Universitat de Leeds (Regne Unit), del quadro més complet sobre la pèrdua de gel de Groenlàndia fins ara; per fer-ho, els científics van combinar 26 estudis per calcular els canvis a la massa de gel entre els anys 1992 i 2018.

A més, van utilitzar dades d’11 missions satel·litàries, entre aquestes, xifres del volum, del flux i de la gravetat de la capa de gel.

Augment del nivell del mar

Les troballes constaten que Groenlàndia ha perdut 3,8 bilions de tones de gel des del 1992, prou per augmentar el nivell mundial del mar en 10,6 mil·límetres.

La taxa de pèrdua de gel ha augmentat de 33.000 milions de tones a l’any en la dècada del 1990 a 254.000 milions de tones a l’any en l’última dècada, és a dir, set vegades més en gairebé tres dècades.

Les dades no inclouen les del 2019, cosa que podria marcar un nou rècord a causa de la fosa generalitzada de l’estiu.

Inundacions costaneres anuals

El 2013, el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) va predir que el nivell mundial del mar augmentaria en 60 centímetres per a l’any 2100, cosa que posaria en risc 360 milions de persones a causa de les inundacions costaneres anuals.

No obstant, aquest nou estudi demostra que les pèrdues de gel de Groenlàndia augmenten més ràpid del que s’esperava, d’acord amb l’escenari més advers d’escalfament global de l’IPCC, que prediu set centímetres més en el nivell del mar (67 en total).

«Com a regla general, per cada centímetre d’augment del nivell del mar, sis milions de persones més estan exposades a inundacions costaneres a tot el planeta», resumeix en el comunicat Shepherd.

Efectes «devastadors»

Notícies relacionades

Així que, segons les tendències actuals, la fosa del gel de Groenlàndia causarà que uns 400 milions de persones pateixin inundacions a causa de la pujada del nivell del mar: «Aquests no són esdeveniments improbables o de petits impactes, sinó que estan passant i seran devastadors per a les comunitats costaneres».

Els investigadors també van utilitzar models climàtics regionals per constatar que darrere d’aquesta fosa del gel hi ha l’augment de la temperatura de l’aire i de les temperatures oceàniques.