DIA MUNDIAL DEL VIH

La Fundació Lluita contra la Sida lidera un estudi europeu contra la sífilis

Sanitat alerta que els contagis de malalties de transmissió sexual s'han multiplicat per vuit

El projecte ha rebut 1,5 milions d'euros del Consell Europeu d'Investigació i la Fundació La Caixa

sidaok

sidaok

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nombre de noves infeccions del VIH es manté a la baixa, una bona notícia en el Dia Mundial contra la Sida, però les xifres de nous contagis d’altres malalties de transmissió sexual (ITS) –sífilis, gonorrea i clamídia– s’han multiplicat per vuit, segons dades del Ministeri de Sanitat. És per això que la Fundació Lluita contra la Sida encapçalarà un estudi europeu per investigar un nou tractament contra la sífilis, liderat pel doctor Oriol Mitjà.

Cada any, 3.000 persones contreuen el virus del VIH, mentre que en la resta de malalties venèries la prevalença de nous malalts és de 20.000 persones; la meitat d’aquestes, d’entre 15 i 35 anys. «Malgrat això, els estudis per abordar aquest tipus d’infeccions s’han estancat i les estratègies de prevenció, les tecnologies de diagnòstic i els tractaments en molts casos no han canviat des de fa dècades», detalla Mitjà, metge i investigador de l’entitat i de l’Hospital Germans Trias que va rebre el Premi Català 2016 d’EL PERIÓDICO. Per això, «són necessàries noves eines per frenar l’avenç d’aquestes malalties i els riscos que comporten».

Notícies relacionades

Un dels objectius d’aquest estudi és ampliar el nombre de medicaments per facilitar l’erradicació de la sífilis. Perquè, «si bé existeixen fàrmacs que permeten la seva curació, cosa que encara no és possible amb el VIH, les resistències als antibiòtics, cada vegada més freqüents, obliguen a una detecció més primerenca». L’entitat desenvoluparà una nova línia d’investigació que consistirà en una presa d’entre tres i cinc medicaments just després del diagnòstic.

Més inversió

El projecte ha rebut una subvenció d’1,5 milions del Consell Europeu d’Investigació i de la Fundació La Caixa. Però qualsevol ajuda és poca. De fet, Mitjà demana un esforç de les agències públiques perquè promoguin la salut davant l’augment de la incidència de les ITS: «Tenim l’oportunitat de convertirBarcelona en un referent en la lluita contra les ITS, però és necessària la inversió en investigació per part de les agències públiques i la filantropia».