Creixen un 10% les denúncies de delictes masclistes i familiars

Dos de cada deu detinguts a Espanya ho són per maltractament o agressions sexuals

La Policia Nacional ha atès el 2019 a gairebé 55.000 víctimes, un 8% més que el 2018

violencia-machista-castro

violencia-machista-castro

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Les unitats d’atenció a la família i la dona de la Policia Nacional (UFAM) van sorgir el 2015 davant la necessitat de donar resposta a un creixent nombre de víctimes de violència masclista, però també domèstica i sexual. I el seu treball continua sent molt necessari, d’acord amb l’augment  del nombre de casos. En els primers 10 mesos del 2019 han atès i protegit a 54.860 víctimes, un 8,8% més que en el mateix període del 2018.

L’increment es correspon al seu torn amb un augment de gairebé el 10% de les denúncies per delictes de violència de gènere (de l’home cap a la seva parella o exparella), domèstica (en l’àmbit de la llar, exceptuant el capítol anterior) i sexual. Així, de gener a octubre l’UFAM va tenir coneixement de 62.797 delictes, el 64% per violència de gènere (40.477 denúncies), el 26% per violència domèstica (16.759 casos) i un 8,8% (5.561 esdeveniments) per aquells relacionats amb les relacions sexuals. Segons els especialistes, no es tracta que la delinqüència hagi crescut, sinó que com hi ha més conscienciació, més persones s’atreveixen a denunciar

Tot i que Vox insistís aquest dimecres a derogar la llei integral contra la violència de gènere perquè «vulnera la presumpció d’innocència i estableix tribunals només per a homes», aquesta i altres estadístiques posen de manifest que la majoria dels delictes en l’àmbit de les famílies tenen a veure amb els exercits per l’home  cap a la seva parella o exparella. I és més, tot i que les dades que l’UFAM ha difós en la presentació d’un vídeo divulgatiu protagonitzat pels agents i dirigit per Mabel Lozano, no recullen el sexe dels agressors, les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística sí irevelen que més del 70% dels detinguts per violència a la llar són homes, que maltractenmares, àvies, filles o germanes.

Les detencions

D’acord amb l’augment dels delictes, el nombre de detencions també ha crescut, un 7,6% més el 2019, fins als 40.919 arrestats, segons les dades policials. Això suposa que dos de cada 10 detinguts a Espanya han comès delictes masclistes o en l’àmbit de la família. D’aquests, 27.733 per violència de gènere.

Finalment, el sistema policial Viogen de seguiment i protecció a les víctimes, en què ja participen més de 32.000 usuaris, segons va detallar en l’acte la secretària d’Estat de Seguretat, Ana Botella, ha realitzat quatre milions de valoracions des de la seva creació el 2007 i en aquest moment hi ha més de 60.000 usuàries actives. Aquest sistema ha tingut diversos canvis en els últims mesos per determinar millor el perill que pateixen tant les víctimes com els seus fills, amb una millora dels qüestionaris que han d’omplir les denunciants.

El tràfic de persones

Notícies relacionades

Tot i així, la violència de gènere no remet i des de començament d’any han sigut assassinades 51 donesassassinades, cinc més que en el mateix període del 2018. Així mateix, han mort tres nens per violència masclista, i 43 menors han quedat orfes.

Finalment, la policia va informar que el 2019 han sigut desarticulades 44 organitzacions pel delicte de tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual, s’han identificat 324 víctimes i han sigut detingudes 155 persones.