Dia Mundial del Nen

La meitat de víctimes d'abús sexual a Catalunya són menors

El 2018 es van interposar 766 denúncies per abusos sexuals a nens i nenes

zentauroepp19043992 bellcaire   alt emporda   pueblo natal de tito vilanova   es190319093509

zentauroepp19043992 bellcaire alt emporda pueblo natal de tito vilanova es190319093509

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La meitat de víctimes d’abús sexual a Catalunya són nens i nenes, segons dades de l’oenagé Save the Children, que es dedica a la defensa dels drets de la infància a tot el món.

A Catalunya, gairebé una de cada cinc persones (17%) ha patit abusos sexuals durant la infància; i el 2018, es van interposar 766 denúncies per abusos sexuals a nens i nenes. 

El pitjor problema de l’abús sexual infantil és el secret i els tabús que l’envolten, segons comunica Save the Children, i això fa que la majoria de casos es mantinguin ocults. 

Per aquesta raó, Save the Children demana una estratègia integral amb mesures de prevenció i actuació per reduir els casos de violència contra la infància i atendre millor els nens i nenes que han sigut víctimes. 

Prevenció

«Quan els nens i nenes reben formació i se’ls parla d’abús sexual, acaben tenint més coneixement i saben com evitar-ho: coneixen les situacions de risc i demostren més control i seguretat», explica el responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children, Emilie Rivas. 

Als països on hi ha amplis programes de formació als nens i nenes, com el Canadà o els Estats Units, s’ha demostrat que les probabilitats de patir un abús es redueixen a la meitat, segons informa l’entitat.

A més de la prevenció, Save the Children insisteix que l’estratègia ha de comptar amb mesures d’actuació, ja que actualment els casos d’abús sexual infantil que surten a la llum es troben amb dificultats que afegeixen dolor als menors. 

Millores del tractament

Les víctimes d’abús sexual infantil que ho denuncien han de passar per quatre serveis diferents que no estan coordinats entre si, on han d’explicar múltiples vegades el seu testimoni: policia, hospitals, serveis de protecció i jutjats. 

La Generalitat va proposar instaurar el model nòrdic d’atenció integral a les denúncies d’abús sexual infantil que es desenvolupa a Islàndia, la Casa dels Nens -Barnahaus en islandès–, començant amb una prova pilot a Tarragona en un centre que s’obrirà en els pròxims mesos. 

Notícies relacionades

El model de la Casa dels Nens consisteix a agrupar tots els departaments que intervenen en un cas d’abús sexual infantil, on treballen sota el mateix sostre, lluny de comissàries i hospitals.

Segons Save the Children, múltiples estudis empírics han demostrat que aquest model ajuda a reduir la victimització secundària i millora el tractament cap al nen i la seva família.