La llei de protecció a la infància està a punt per ser aprovada quan hi hagi Govern

El Ministeri de Sanitat realitza per primera vegada una campanya institucional per conscienciar sobre la violència contra els menors

videoplayback / periodico

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La llei de protecció a la infància, que podria situar Espanya a l’avantguarda en la salvaguarda dels nens davant la violència i els actes d’abús i assetjament, «està a punt», a l’espera que hi hagi un nou Govern que l’enviï a les Corts per iniciar la seva tramitació, segons va informar aquest divendres la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo

L’avantprojecte legal va ser aprovat el desembre passat pel Consell de Ministres, i durant aquests mesos s’han obtingut els informes preceptius en una llei orgànica i s’han incorporat els suggeriments, a l’espera que es desbloqui la situació política i la norma pugui començar a tramitar-se al Congrés, on compta amb un ampli recolzament polític.

En aquest context, el Ministeri de Sanitat ha posat en marxa la primera campanya institucional dirigida a «conscienciar» la societat sobre la violència cap a la infància, un problema «molt ocult», ja que en moltes ocasions es produeix en la intimitat de les llars o a escoles que no posen els mitjans per posar-hi remei. El 2018 gairebé 38.000 menors van ser víctimes de violència. Gairebé la meitat de les notificacions de maltractament es van produir en la família i un de cada quatre nens perceben l’escola com un lloc insegur. 

La dificultat de la denúncia

Notícies relacionades

I aquestes dades, segons la ministra i les oenagés especialitzades, són només la punta de l’iceberg, ja que «molts menors no saben com denunciar, o creuen que el que els passa a ells també els passa als altres o ni tan sols són conscients que estan sent agredits», en paraules de Carcedo. 

Per això, la llei de protecció integrala la infància busca donar una resposta preventiva i reparadora a aquests menors. Així mateix, ajorna la prescripció del delicted’abusos sexuals, que començarà a computar-se quan compleixi 30 anys, per donar més temps als afectats a fer el pas difícil pas de denunciar el seu agressor.