succés

La versió d''el Chicle', en dubte en l'equador del judici pel crim de Diana Quer

Hi ha dades que qüestionen el suposat robatori de gasoil i la trobada fortuïta

S'afegeixen a l'«antinatural» posició del cos i a altres casos d'assetjament

El acusado por el presunto  asesinato de Diana Queer, José Enrique Abuín Gey, alias el Chicle, momentos antes de emepzar el juicio, en A Coruña /Galicia (España), a 12 de noviembre de 2019.

El acusado por el presunto asesinato de Diana Queer, José Enrique Abuín Gey, alias el Chicle, momentos antes de emepzar el juicio, en A Coruña /Galicia (España), a 12 de noviembre de 2019. / Álvaro Ballesteros (Europa Press)

6
Es llegeix en minuts
Europa Press

El judici per la desaparició i mort de la jove Diana Quer ha assolit aquest divendres l’equador del procés amb quatre sessions en les quals diferents testimonis clau han posat en dubte les principals línies de la versió delChicle,  com el suposat robatori de gasoil, la trobada fortuïta amb la jove o la col·laboració que al·lega la seva defensa, i que se sumen a dades en contra seu, com l’«antinatural» posició del cos, i a altres casos d’assetjament relatats a la sala.

Un dels elements que ha sortit a col·lació després que Enrique Abuín declarés en la primera sessió del judici, dimarts, és el motiu pel qual es trobava a A Pobra la matinada del 22 d’agost del 2016, quan va desaparèixer Diana Quer

Als investigadors, als seus familiars i davant del tribunal i el jurat popular, ‘el Chicle’ ha afirmat que havia sortit de casa per robar gasoil als camions dels firaires que aquells dies participaven en les festes de la localitat. Segons la seva versió, en va arribar a extreure garrafa i mitja, que transportava quan es va trobar amb la jove. No obstant, els firaires que van declarar aquest dijous, així com els que van entrevistar els agents que han prestat testimoni aquest divendres, van assegurar que no van tenir constància que els faltés cap combustible aquella nit i la dona de l’únic acusat va afirmar que l’endemà no va veure «cap garrafa» de gasoil a la casa.

Més enllà, un amic d’Enrique Abuín ha admès davant del tribunal que tots dos solien fer servir com a «excusa» davant de la dona del ‘Chicle’ el fet d’anar a robar gasoil quan «sortien a la nit» a intentar conèixer dones.

Retrat dels seus costums

Precisament, aquest amic d’Enrique Abuín ha fet a la sala un retrat dels costums i el comportament cap a les dones del ‘Chicle’. Ha explicat que tots dos solien anar amb freqüència a discoteques, cases d’alternança i fins i tot instituts per «lligar» amb dones i amb noies menors amb qui ‘el Chicle’ arribava «a ser pesat». El testimoni ha explicat que li agradaven, especialment, primes, morenes i de cabells llargs, com Diana Quer.

Però la relació d’Enrique Abuín amb les dones hi ha sigut present per altres vies. La seva exdona va reconèixer que havia tingut aventures extramatrimonials i que les seves relacions «no eren normals» quan va desaparèixer Diana Quer

És més, ha comparegut en el judici la germana bessona de la seva exdona, que fa gairebé 15 anys va acusar Enrique Abuín d’haver-la violat, un cas que s’ha reobert recentment i que ha ratificat en la seva declaració.

També s’ha pogut escoltar el testimoni de dues joves que, suposadament, el 23 de desembre del 2017 va abordar a Boiro per oferir-los que pugessin al seu cotxe amb «massa insistència». Es dona la circumstància que un dia després, el 24 de desembre, Enrique Abuín intentaria raptar una jove a la mateixa localitat, un cas pel qual ha sigut condemnat per intent d’agressió sexual i que va precipitar tant la seva detenció com la troballa del cos de Diana Quer.

Finalment, en la segona sessió del judici es va revelar l’existència d’una altra possible víctima del ‘Chicle’, una dona que va assegurar que l’acusat havia intentat agredir-la a Ourense, quan ella es trobava en una carretera solitària esperant el seu marit i un home que ha identificat com a Enrique Abuín li va encreuar el cotxe i va sortir darrere seu dient-li: ‘Vine, que ho passarem bé’.

Trobada fortuïta

Un altre dels punts clau sobre el moment de la mort de Diana Quer és la trobada entre la víctima i Abuín Gey, que la seva defensa al·lega que va ser fortuït.

En la seva declaració, ‘el Chicle’ va dir que Diana l’havia sorprès al carrer de Venecia d’A Pobra –on es trobaven les caravanes dels firaires– mentre portava els bidons de gasoil, i per això se’n va anar cap a ella i «sense adonar-se’n» la va agafar pel coll fins a escanyar-la. Posteriorment, ha al·legat que es va posar nerviós i va voler tirar el cos a la ria, però finalment el va portar a la nau d’Asados a l’adonar-se que al port hi havia gent.

Davant això, una testimoni, l’última persona que va veure Diana amb vida, la situa cap a les 2.30 hores de la matinada d’aquell dia caminant pel passeig del Arenal, paral·lel al carrer de Venecia. Segons ha dit a la sala la jove, encara menor, quan va deixar de veure-la, Diana caminava ja a prop de les naus de l’antiga discoteca Boomerang, això és, després de l’encreuament que podria haver-la portat al carrer de Venecia.

Els últims amics que van parlar amb Diana Quer a través de missatges incideixen que anava sola cap al seu domicili i que els va traslladar que algú l’havia cridat i «sentia por».

Quan va morir Diana 

Entre altres qüestions, el jurat haurà de determinar si efectivament ‘el Chicle’ havia anat a A Pobra a robar gasoil i, després de trobar-se amb Diana de forma accidental, la va matar per «por» que el delatés, o bé si havia sortit a buscar una noia i la va sotjar i ficar per força al seu vehicle per traslladar-la a la nau d’Asados.

Mentre la defensa apunta la primera tesi, la de l’homicidi involuntari, les acusacions afirmen que Diana no va morir a A Pobra, si no que va ser traslladada viva fins a la nau d’Asados, on ‘el Chicle’ l’hauria violat i matat abans de tirar-la al pou que s’ubica al soterrani, una cosa per la qual demanen la presó permanent revisable per a ell.

Un últim punt d’aquesta qüestió l’aborda la declaració deixada aquest divendres per dos bussejadors experts –de Salvament Marítim i de la Guàrdia Civil– que han assegurat que el cos de Diana es trobava dins del pou en una posició «antinatural» i molt poc habitual per a un cos submergit, en especial per la flexió de l’esquena cap enrere i les cames obertes.

Els experts han explicat que aquesta posició fa pensar que la jove va patir abans de morir moments de «dolor i gran pànic», que van provocar una «adrenalina tan gran» que li va bloquejar el cos en aquesta posició. «Abans de morir va passar una cosa espantosa», ha dit un d’ells.

Els experts han explicat que els ofegats i cossos submergits en espais petits presenten normalment «posicions molt similars», amb les cames estirades i habitualment juntes, el cos arquejat cap a davant i el «cap cap a baix». La posició en la qual va ser trobada Diana, no obstant, «no s’hi assembla en absolut». Els bussejadors han admès que únicament es dona aquesta circumstància quan la persona, abans de morir, pateix «una situació de pànic i estrès molt gran».

Col·laboració 

Notícies relacionades

Finalment, la defensa d’Enrique Abuín ha posat èmfasi en diverses ocasions en la col·laboració prestada per ‘el Chicle’ durant la investigació, en la qual va portar els agents fins al pou on havia amagat el cos. No obstant, durant el judici s’ha pogut escoltar l’exdona i diversos familiars seus a a qui Enrique Abuín va demanar que «mentissin» per fabricar-se una coartada la matinada en què van succeir els fets.

De la mateixa manera, els investigadors han destacat que ‘el Chicle’ va formatar el seu mòbil i en va esborrar totes les dades, hores abans d’entregar-lo en la Guàrdia Civil, quan els agents l’hi van demanar; i que el dia en què va ser detingut, en què va dir que havia atropellat accidentalment la jove, va informar de dos llocs falsos on havia deixat el cos: enterrat després del polígon Do Barbanza o al moll de Taragoña.