popular parella

Mor Jordi Muxach, el mediàtic pastor de la gossa Coloma

El tàndem va popularitzar els concursos de gossos pastors al crit de «¡jau, Coloma!» en la dècada dels 90

2405200 orig

2405200 orig

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mediàtic pastor Jordi Muxach, que al junt amb la gossa Coloma va popularitzar els concursos de gossos pastors als anys 90, ha mort aquest dimarts, segons informa la cadena SER. Muxach va morir ahir a la tarda per una parada cardíaca mentre era amb el seu ramat.

Al crit de «¡jau, Coloma!», una expressió fortament arrelada a la població catalana, van formar un tàndem, amb nombrosíssimes victòries en competicions, que va arribar a les cases dels catalans a través de les retransmissions de TV-3 comandades per Xavier Graset. 

L’emblemàtic pastor de l’Estartit (Baix Empordà), que va participar per primera vegada en un concurs el 1973 amb 15 anys, va ser 17 vegades campió de Catalunya amb cinc gossos diferents, tres dels quals amb gossos pastors catalans. Dels més de 92 campionats, 32 van ser aconseguits per la famosa Coloma, que va morir el 2006 amb 14 anys (s’havia retirat el 1999). Entre els seus èxits més destacats de la popular parella hi ha la victòria el 1996 en el concurs d’Oñate en representació dels pastors catalans. Mai en la història d’aquesta competició un gos català havia aconseguit batre els bascos.

El pastor Jordi Muxach durant un concurs / MUXACH WEB

Notícies relacionades

«El gos és la mà dreta i de vegades també l’esquerra del pastor», va definir a l’ACN Muxach, que feia més de 40 anys que exercia l’ofici de pastor d’ovelles.

Entre les seves moltes aparicions televisives, destaca ‘Vida de gossos’, una pel·lícula de TV-3 que va protagonitzar amb la Coloma que narrava en primera persona les activitats que realitzaven tots dos.