salut

Andalusia aixeca l'alerta sanitària per la listeriosi després de 20 dies sense nous casos

El comitè de crisi entén que el risc de contagi és «gairebé nul» a l'estar ja els productes contaminats fora del circuit comercial

El Govern regional anuncia canvis en els protocols d'inspeccions de les empreses alimentàries

producto7601

producto7601

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Dos mesos després, i després d’haver causat la mort de tres persones, provocar set avortaments i emmalaltir més de 200 persones a tot el país, fonamentalment al sud, el brot de listeriosi vinculat al consum de carn entatxonada La Mechá de la firma Magrudis es dona per conclòs. Andalusia va aixecar aquest dijousl’alerta sanitària després que no s’hagi registrat cap nou contagi en els últims 20 dies, encara que es «mantenen» les mesures de vigilància habitual per a aquest tipus d’infeccions. En qualsevol cas, la gestió del brot ha servit per qüestionar el sistemad’inspeccions a les empreses alimentàries, per la qual cosa l’Executiu regional anuncia canvis en aquests protocols. Per exemple, que el resultat dels autocontrols sigui transmès també a les autoritats sanitàries.

En roda de premsa, el conseller de Salut i Famílies de la Junta d’Andalusia, Jesús Aguirre, va confirmar que el risc de nous contagis és «gairebé nul», ja que els productes carnis que van provocar la toxiinfecció alimentària ja estan fora dels circuits de producció i distribució. A més, el termini d’incubació, estimat en uns 70 dies, està pròxim a concloure. El final de l’alerta sanitària suposa, per tant, la conclusió de les mesures extraordinàries posades en marxa, com el gabinet tècnic o els protocols de tractament en atenció primària i hospitals, que van mobilitzar prop de 96.000 professionals sanitaris i van suposar, entre altres accions inèdites, el contacte amb més de 39.000 embarassades de la comunitat, de les quals prop de 2.249 van rebretractament antibiòtic de manera preventiva.

Així, en aquests moments ja només queden als hospitals quatre persones hospitalitzades, davant les 125 que hi va arribar a haver el 22 d’agost, quan es va assolir el punt més alt d’ingressats per la listeriosi. Així mateix, la xifra final d’afectats a Andalusia és de 204 persones, ja que a 13 dels afectats comptabilitzats inicialment els laboratoris no els vinculen amb el cep detectat a la carn entatxonada de Magrudis.  En aquest sentit, el conseller de Salut va remarcar que s’han inspeccionat 1.800 establiments, dels quals s’han retirat gairebé 10.300 quilos d’embotits carnis. La major part d’ells, 8.400, procedents de Magrudis. La gestió del brot segueix activa, per tant, només en la seva fase judicial, en què segueix la investigació sobre les possibles responsabilitats delspropietaris de l’empresa on es va originar la crisi, que estan actualment en presó preventiva.

Més taxa de supervivència

Notícies relacionades

 Aguirre va defensar de nou la gestió sanitària de la crisi, ja que s’ha afrontat «el brot de listeriosi més gran d’Europa amb una taxa de supervivència que supera amb escreix altres episodis similars», i que se situa en el 98,6%, davant el 78% d’un brot semblant als Estats Units. Aquesta resposta mèdica «immediata i homogènia», amb la creació de protocols comuns i recomanacions de tractament antibiòtic més àmplia de l’habitual, ja ha sigut traslladada als responsables de Salut d’altres regions, «que els estan establint per si de cas».

No obstant, va reconèixer que s’han comès «alguns errors»que es van anar solucionant sobre la marxa, entre els quals va citar que «les mostres dels laboratoris no s’estaven enviant bé» o en les mateixes relacions amb l’Ajuntament de Sevilla, encarregat de les inspeccions i de l’anàlisi dels productes. Per evitar noves fallades, el responsable andalús de Salut va anunciar que el gabinet tècnic i els professionals que han participat en la gestió de la crisi estan revisant els protocols per reorientar-los. De moment, es treballa amb els ajuntaments de Sevilla, Màlaga i Granada –els únics andalusos amb competències en seguretat alimentària—per homogeneïtzar criteris sobre les inspeccions a les empreses alimentàries. Així mateix, i per conciliar la normativa que deixa en mans de les empreses la responsabilitat dels controls periòdics, la Junta vol que els resultats d’aquests autocontrols arribin també a les autoritats sanitàries, mentre es treballa en el disseny del nou pla d’inspeccions d’empreses alimentàries.