CONFLICTE PER UNA CUSTÒDIA

La María entrega la seva filla als Mossos al replà del consolat de l'Uruguai

Feia una setmana que la dona i la nena estaven tancades a la legació diplomàtica perquè la policia de la Generalitat no s'emportés la menor

La mare ha sigut evacuada en ambulància després d'una crisi d'ansietat, mentre que el vehicle policial amb la seva filla es dirigia a Viella

zentauroepp50349698 soc consulat uruguay191011131304

zentauroepp50349698 soc consulat uruguay191011131304

5
Es llegeix en minuts
J.G.Albalat / Guillem Sànchez

La María i la seva filla ja no estan juntes. Divendres al migdia la mare va posar fi a set dies de tancada al consolat de l’Uruguai a Barcelona. Finalment, va acatar l’ordre judicial i va entregar la nena de 7 anys als Mossos perquè aquests la conduïssin fins al seu pare biològic, en Pablo. El progenitor no va acudir al matí a la legació diplomàtica i va esperar a Viella, on resideix, que la policia catalana li portés la criatura.

L’entrega va ser traumàtica perquè la nena va suplicar als psicòlegs, que van supervisar l’entrega, que no l’apartessin de la seva mare.  «No me’n vull anar, no me’n vull anar», va balbotejar després d’haver-se acomiadat de la seva mare, que va esclafir a plorar i minuts després va haver de ser atesa per un atac d’ansietat. La dona va haver de ser evacuada de l’edifici en ambulància.

El traspàs als agents de la policia de la Generalitat, que vestien de paisà, es va produir a les 12.37 hores a la porta del consolat, al quart pis d’un edifici de l’avinguda de la Diagonal, en presència dels advocats de la mare, Mario Guerrero i Ester García, i la nena estava tutelada per dues psicòlogues de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). La menor fa més de tres anys que no veu el seu pare i percep la seva mare com el seu únic referent familiar.

Després de l’entrega, els mossos, les psicòlogues i la nena van baixar amb ascensor fins al pàrquing subterrani de l’immoble. Després, van muntar en un vehicle policial de color blau sense logotip i van sortir a l’exterior. La menor anava al seient posterior i la psicòloga, per protegir la seva identitat, va cobrir el seu cap amb una jaqueta. El cotxe es va desplaçar fins a una comissaria dels Mossos a Barcelona i d’allà es va dirigir a dependències policials de Viella. La mare, d’entrada, només podrà veure de nou la seva filla en visites de dues hores pactades en un punt de trobada. Els seus advocats presentaran un recurs contra la sentència.

Apercebiment

Les negociacions per posar fi a l’atrinxerament consular van començar aquest dijous, a la tarda. Els advocats de la dona, després d’haver-se reunit amb ella al consolat, van comunicar als Mossos i al jutjat que la mare sortiria de la legació a les dotze del migdia. No obstant, al complir-se aquella hora, es va tenir coneixement que la togada havia dictat una altra interlocutòria, que encara no havia arribat als lletrats i que concretava que en el termini «improrrogable» de dues hores i com a màxim abans de les dues del migdia la mare havia de posar la menor a disposició dels Mossos, sota l’apercebiment d’incórrer en un delicte de desobediència en cas de no fer-ho. No va fer falta esgotar aquest termini.

Feia una setmana que els Mossos estaven de guàrdia en aquell replà perquè així ho havia ordenat la jutge de Viella, que per escrit va remarcar que si la menor sortia del consolat, un lloc protegit per les lleis diplomàtiques al qual la policia catalana no pot accedir sense el permís del cònsol de l’Uruguai, els agents havien d’agafar-la per donar-la en custòdia al pare.

La tancada al consolat

La tancada de la mare i la filla a l’oficina diplomàtica va començar fa una setmana, divendres passat a les deu del matí, quan el cònsol, després d’haver-les rebut, va declarar que la sentència de la jutge no es compliria, perquè aquell no era el lloc adequat per efectuar-la. La María es va quedar amb la seva filla a l’interior i el Govern uruguaià va deixar clar, des de l’altre costat de l’Atlàntic, que no les expulsaria. La mare és originària de l’Uruguai i allà aquesta batalla judicial per la custòdia de la nena fa tres anys que està en la primera pàgina de la premsa local. Carme Simón, advocada del pare, ha defensat durant aquest temps que l’única sortida era complir la resolució judicial i va acusar el cònsol uruguaià d’obstruir la justícia espanyola. La jutge, després d’haver acordat que l’entrega es fes en un punt de trobada de Gavà, va enviar al consolat els Mossos perquè si la nena sortia d’aquestes oficines se l’emportessin. 

Notícies relacionades

La menor feia des del 2016, quan encara no havia complert els 4 anys, que no convivia amb el seu pare. Aquell any, la María va viatjar a l’Uruguai amb la petita i una vegada al país llatinoamericà va descobrir, sempre segons la seva versió, que presumptament la seva filla havia patit abusos sexuals per part del progenitor (el cas va ser arxivat el febrer d’aquest any). La descoberta va provocar que la María es quedés a viure amb la petita a l’Uruguai i que el seu exmarit denunciés a Espanya la usurpació de qui també era la seva filla.

Els psicòlegs uruguaians van donar credibilitat als suposats abusos però el 2018, quan la justícia espanyola va obligar la mare i la filla a tornar a Catalunya, aquests van ser arxivats. A Espanya no es van acceptar els informes uruguaians. El litigi civil que a partir de llavors va començar per la custòdia de la menor va finalitzar fa dues setmanes i la sentència va resoldre que la nena ha d’anar a viure amb el seu pare perquè la mare suposa un risc per a la filla, perquè la manipulava.

La cronologia

L’INICI DEL CONFLICTE: La María i la seva filla viatgen el 2016 a l’Uruguai per veure la seva família. Durant el vol, la menor, que llavors tenia 3 anys, fa dibuixos de contingut sexual que aixequen les sospites de la mare. Tres especialistes visiten la petita i afirmen que ha patit abusos per part del pare i ha vist violència a casa. La dona talla la relació amb ell i es queda al seu país.