CONFLICTE DIPLOMÀTIC

El Govern de l'Uruguai confia que la María entregui la nena al seu pare

La dona continua atrinxerada amb la menor al consolat del seu país a Barcelona des de divendres

El ministre d'Exteriors uruguaià afirma que la jutge de Vielha es va equivocar al triar la legació per al traspàs

consul uruguayo / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Guillem Sànchez

El ministre d’Afers Exteriors de l’Uruguai, Rodolfo Nin Novoa, va assegurar dilluns des de Montevideo que té la «plena certesa que la María complirà amb la sentència» que li va imposar la jutge de Vielha i que entregarà la seva filla de 7 anys al pare, a la qual cosa la dona i el país sud-americà de moment s’ha negat. Mare i filla fa  quatre dies que estan atrinxerades al consolat de l’Uruguai a Barcelona, país del qual és originària la dona (la menor té doble nacionalitat). Aquest dimarts al matí, les dues han rebut la visita d’amics i familiars mentre els Mossos continuen custodiant l’entrada de l’oficina diplomàtica, tal com va ordenar la jutge, per emportar-se la nena i entregar-la al pare quan surtin de la legació.

Segons el ministre, la decisió de la jutge que l’entrega de la menor al pare es portés a cap divendres passat en aquest lloc va ser «equivocada» perquè cap consolat «és braç executor» del país on està allotjat, en aquest cas d’Espanya, segons ha difós la cadena de televisió uruguaiana Telemón. I per això, va recalcar, que després rectifiqués. Novoa va precisar: «No qüestionarem el fons de la decisió de la justícia [espanyola], sinó l’instrument, que viola la Convenció de Viena sobre competències consulars». «Confio plenament que prioritzarà la racionalitat, sobretot en benefici de la nena», va reiterar el ministre, i va voler deixar constància que les relacions entre l’Uruguai i Espanya són «bones».

Justícia independent

El ministre també va deixar entreveure que aquest dimecres seria la data límit perquè la María i la seva filla continuessin al consolat. En una modificació de la sentència al veure la negativa del país sud-americà a servir de punt d’entrega, la jutge va decretar divendres que el traspàs es produís cinc dies després a Gavà, a prop de Castelldefels, on resideix la dona i la seva filla. No obstant, poques hores després i acceptant un recurs exprés de la fiscalia, la togada va canviar de criteri i va ordenar que els Mossos es personessin en la legació i s’emportessin la nena quan sortís de l’oficina diplomàtica. El Govern uruguaià es va aferrar a la primera instrucció (fer el traspàs a Gavà) i confia que tot acabi aquest dimecres.

Per la seva banda, l’ambaixador d’Espanya a l’UruguaiJavier Gómez, va afirmar als mitjans de comunicació del país sud-americà que el ‘cas María’ no és un tema entre governs, sinó entre jutges. Va remarcar que el Poder Judicial espanyol és independent i ja va prendre una decisió, que és recurrible per la mare. Va ser la dona la que va demanar que la menor fos entregada al pare a través del cònsol de l’Uruguai a Barcelona.

Malentès sense mala fe

Notícies relacionades

El diplomàtic va afirmar que, segons la seva opinió, hi ha hagut un «malentès». No obstant, va precisar que la «jutge ha actuat de bona fe». Va reconèixer, això sí, que «els consolats no són els locals més adequats per fer l’entrega d’una menor».

Malgrat les paraules del ministre d’Exteriors uruguaià, no està clar que el litigi quedi resolt aquest dimecres. Dependrà de si la mare decideix o no entregar la petita als Mossos, que es troben des de divendres passat a la porta de la legació. La jutge de Vielha va disposar que es mantingués la presència policial a l’edifici «fins a la sortida de la mare (o una altra persona que la representi) amb la menor per a la seva entrega al pare». Per tant, continua sent una incògnita com actuarà la mare i el mateix consolat.