CONFLICTE PER LA CUSTÒDIA D'UNA NENA

La jutge ordena als Mossos esperar sine die que la mare surti del consolat de l'Uruguai

Compatriotes uruguaians s'han concentrat davant el protectorat per donar el seu recolzament a la María i la seva filla, que fa quatre dies que estan tancades

Els advocats del pare biològic carreguen contra el cònsol a qui acusen d'incomplir mandats de la justícia espanyola

zentauroepp50289892 barcelona 07 10 2019  sociedad   manifestaci n en el consula191007133159

zentauroepp50289892 barcelona 07 10 2019 sociedad manifestaci n en el consula191007133159 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J.G.Albalat

La María i la seva filla segueixen un dia més, i en van quatre, tancades en el consolat de l’Uruguai de Barcelona per no complir la sentència judicial que obliga a entregar la menor al seu pare biològic. Aquest dilluns, els advocats de la dona, Mario Guerrero i Ester García, han sabut que la jutge de Viella (Vall d’Aran) ha canviat d’opinió i ja no hi ha cap cita per repetir la trobada –prevista per dimecres que ve– per donar una segona oportunitat a la mare de complir l’ordre de portar la menor i deixar-la en mans del seu exmarit. La decisió de la jutge és que els Mossos d’Esquadra han de mantenir-se davant la porta del consolat, nit i dia, fins que la menor surti per la porta, agafar-la i conduir-la fins on es trobi el seu pare. És a dir, si no cedeixen la mare o el consolat, l’atrinxerament s’allargarà sine die.

L’elecció del consolat uruguaià –la mare és originària d’allà– com a lloc que la jutge va decretar perquè s’efectués el traspàs de la menor està en l’epicentre d’aquest conflicte diplomàtic. Per a l’Uruguai, país on el cas ha cobrat una gran rellevància social, va ser una «incompetència» perquè va barrejar el govern en el gest d’arrabassar la filla a la seva mare. L’assumpte ja s’havia convertit abans en una cosa semblant a un afront perquè la justícia espanyola va rebutjar els informes dels psicòlegs uruguaians favorables a la María argüint, entre altres raons, que aquests professionals es trobaven fora de la Unió Europea. Però escollir sòl del protectorat del país llatinoamericà va encendre la metxa definitivament. Per això, el consolat va optar per negar-se a complir l’ordre judicial al·legant que no es trobava entre les seves competències acatar una resolució espanyola sobre aquesta matèria.

La defensa del pare, per la seva banda, ha emès aquest dilluns un comunicat. «Hem de denunciar que el cònsol es va posicionar clarament a favor de la mare acceptant l’entrega de la menor, contravenint així la Convenció de Viena que ell mateix invoca per no entregar la menor al pare, i immiscint-se amb això en l’execució d’una sentència espanyola d’obligat compliment fins al punt d’obstruir el bon funcionament de la justícia espanyola», avisa.

Els advocats de la María, Guerrero i García, han lamentat que fins aquest dilluns no tinguessin constància del canvi de rumb pres per la jutge. La fiscalia va presentar un recurs el mateix divendres perquè els Mossos custodiessin la porta del consolat i, segons aquests lletrats, ningú els va informar perquè poguessin recórrer-ho. Malgrat això, la jutge va estimar la petició del ministeri públic i va donar l’ordre sense comunicar-l’hi a la mare ni als seus advocats.

Notícies relacionades

Aquest dilluns al migdia unes cinquanta persones, compatriotes uruguaians, s’han concentrat davant el consolat per donar el seu recolzament tant al cònsol com a la María i, «sobretot», a la «nena». Pedro Zaragüeta ha criticat la presència policial davant el protectorat per resoldre un cas que incumbeix una de menor de 7 anys i per deixar clar que veuen correcta l’actuació del seu representant a Barcelona.

El govern de l’Uruguai planeja intervenir en els pròxims dies per mirar de desencallar el conflicte.

Temes:

Catalunya