Sorprenent experiència sensorial

El primer cíborg reivindica el dret a implantar-se tecnologia en el cos

Neil Harbisson, que porta un xip per traduir els colors en sons, fa una conferència a Barcelona

L''home antena' confessa que un metge barceloní anònim li va col·locar l'antena en el crani

ciborg / periodico

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Neil Harbisson, de 35 anys, porta una antena implantada en el crani des dels 21 i un xip en un genoll. És el primer cíborg del món. Es va sotmetre a la intervenció de l’antena per, entre altres coses, millorar la seva percepció visual ja que no és capaç de veure els colors, només grisos, perquè pateix acromatòpsia. Des del 2004 porta aquesta antena amb un xip que converteix les ones de llum en freqüències de so que percep com a notes musicals. L’enginy l’ajuda, diu, a «escoltar els colors». El xip del genoll li permet saber on és el nord magnètic, qualitat que tenen algunes espècies animals. Harbisson, que ja planeja un tercer ‘gadget’ per al seu cos, reivindica aquest tipus d’implants.

Harbisson ha sigut avui l’estrella de la International HR Conference (conferència internacional de recursos humans) que, organitzada per Advantage Consultores, ha reunit aquest divendres 200 directius de 30 nacionalitats davant una dotzena de ponents a la Torre Telefónica, al costat del Fòrum de Barcelona, per debatre sobre el futur del treball en el qual la tecnologia i especialment la intel·ligència artificial marcaran el ritme.

Escoltar les cares

Harbisson ha explicat que ell mateix va dissenyar l’antena amb l’ajuda d’experts i que aquesta li ha canviat la vida. «Tot el que miro té un so», ha explicat. Fins i tot les cares de les persones li generen un retrat sonor. «Una de les primeres persones a qui vaig preguntar si podia escoltar el seu rostre va ser el príncep Carles d’Anglaterra i es va quedar molt sorprès –ha afegit–. Us puc dir també que Robert de Niro té una melodia en els seus llavis perquè tenen diferents tonalitats de vermell».

La Gran Bretanya precisament va ser el primer país que va reconèixer Harbisson, artista avantguardista, com a cíborg i fins i tot li va permetre fotografiar-se per al passaport amb la seva peculiar antena. Aquest matí aquest artista ha defensat el dret de les persones a incorporar la robòtica en els seus cossos per «dissenyar-se com a espècie». 

Ultraviolats i infrarojos

Sobre les raons per les quals es va posar l’antena per escoltar els colors ha explicat:  «El color és un element molt important i no volia estar exclòs socialment». Amb el mecanisme escolta la freqüència del color i la memoritza per identificar-lo. També va decidir que dins del seu ventall de vibracions s’inclogués la llum ultraviolada i els infrarojos, en un intent de sobrepassar els límits humans.

«Un metge de Barcelona anònim va accedir a operar-me», ha confessat, a qui un primer cirurgià li va plantejar problemes bioètics. «Em va dir que l’antena no és una part preexistent del cos i que no és ètic superar l’espectre sensorial dels humans». «La condició de cíborg –ha subratllat– m’acosta més a la natura, i em permet percebre elements naturals que els humans no perceben i estar més a prop d’altres espècies».

Útils per al medi ambient

Notícies relacionades

Harbisson afirma que aquests implants fins i tot poden ser útils per al medi ambient. «Per viure millor ja no fa falta canviar el planeta, sinó canviar-nos a nosaltres mateixos». «Si tinguéssim visió nocturna, no faria falta utilitzar tanta electricitat. I si en lloc de regular la calefacció, poguéssim regular la nostra pròpia temperatura, tampoc», ha dit.

A l’antena del seu cap i en el xip del genoll, Harbisson, britànic fill de mare catalana, vol afegir ara un empelt al cap per saber on està brillant el sol en cada moment. «L’objectiu no és saber quina hora és a Londres –ha matisat–, sinó crear il·lusions en el temps fent que els moments durin més o menys, segons es desitgi».  

Temes:

Robots