les morts «no es van produir a Espanya»

El Govern recorre el processament dels guàrdies civils del Tarajal

La gran incògnita del cas rau en quina serà la posició de la fiscalia

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’Advocacia de l’Estat ha presentat un recurs d’apel·lació contra el processament dels 16 agents de la Guàrdia Civil per la seva actuació a la platja del Tarajal el 6 de febrer deL 2014, quan 15 migrants van morir ofegats intentant entrar a Espanya. Segons argumenta, «les morts no es van produir un Espanya», de manera que la causa no és sota la jurisdicció espanyola.

L’escrit, a què ha tingut accés Europa Press, està firmat per l’advocada de l’Estat-Cap, Zaida Isabel Fernández, que representa i defensa 10 dels 16 agents. La jutge encarregada de la instrucció del cas, després de dos intents de sobreseïment, va decidir processar els agents de la Guàrdia Civil a l’apreciar indicis que, amb la seva manera d’actuar, van incórrer en dos presumptes delictes d’homicidi imprudent i denegació d’auxili, segons va assenyalar en la interlocutòria judicial.

Però, per l’Advocacia de l’Estat, «no es va produir cap mort en el costat espanyol del mar», tal com va avançar ‘El Confidencial’. Així mateix, en l’escrit apunta que «cap actuació de la força espanyola es va desplegar al costat marroquí del mar» i els nedadors que van arribar a la costa espanyola van ser auxiliats pels agents i van ser rebutjats a la frontera sense que presentessin lesions. Amb aquests arguments, afirma que és «insostenible» continuar les diligències prèvies, perquè «no existeixen indicis racionals d’haver-se perpetrat els fets que han donat motiu a la formació de la causa».

Després d’aquest moviment de les defenses, la gran incògnita del cas rau en quina serà la posició de la fiscalia, que fins ara sempre ha recolzat les dues interlocutòries de sobreseïment dictades, revocades en els dos casos per la instància superior.

Els arguments de l’Advocacia

«No hi ha ni un sol motiu (ni suficient ni insuficient) per considerar que els guàrdies civils imputats puguin ser responsables de cap dels delictes», remarca l’Advocacia, que demana a l’Audiència Provincial el sobreseïment lliure dels delictes d’homicidi imprudent i denegació d’auxili, i el consegüent arxivament de les actuacions. En l’escrit per impugnar l’ordre de processament, defensa que la instructora «parteix d’una primera premissa errònia a l’assenyalar que les persones immigrants estaven sota control de forces de l’ordre espanyoles». A més, l’Advocacia de l’Estat insisteix que «no resulta provat que les morts es produïssin a Espanya, que és on va intervenir la força espanyola», mentre postil·la que «no pot parlar-se de 15 morts», ja que «van ser 5 els que van aparèixer, dies després, a la costa espanyola».

Sobre la denegació d’auxili que la instructora recull com a fet punible contra els agents, la defensa de 10 agents afirma que «no hi ha cap element de prova que sustenti» aquesta premissa. «Tots els meus representats van socórrer els immigrants d’acord amb els mitjans que disposaven i en la mesura que podien fer-ho sense risc propi ni de tercers», emfatitza.

Respecte a l’ús de materials antiavalots, incideix que els fets acreditats en les diligències prèvies «difereixen» dels que la instructora recull en l’ordre de processament als agents. En definitiva, per a l’advocada de l’Estat, ni consta ni s’han produït «presumptes fets punibles o rellevants des d’un punt de vista penal i la identitat dels presumptes responsables». «Aquestes diligències s’han convertit en una mena d’investigació genèrica de fets, que no revesteixen transcendència penal o que almenys, són d’impossible atribució a cap de les persones que es troben imputades, i el seu objecte sembla que s’ha centrat a demostrar la correcció d’actuació dels agents de la Guàrdia Civil», destaca, apuntant cap a una «vulneració del dret de defensa».  

Petició de les famílies

Notícies relacionades

Pares i mares de sis dels migrants han tornat a sol·licitar aquesta setmana personar-se com a acusació particular en la causa que manté els agents com a processats per la comissió de presumptes delictes d’homicidi imprudent greu amb resultat de mort i denegació d’auxili. Els interessats, tots ells de nacionalitat camerunesa, són els progenitors de joves morts nascuts entre el 1986 i el 1995. Segons l’escrit de la seva representació processal, al contingut de la qual ha tingut accés Europa Press, ja van formular una sol·licitud idèntica amb resultat negatiu el 23 de febrer del 2015.

El Jutjat número 6 de Ceuta, que instrueix la causa, va sol·licitar a finals del 2014 els originals dels poders i posteriorment els originals dels documents acreditatius del parentiu dels sol·licitants amb les persones mortes.