LA PENA MÉS GREU

Ana Julia Quezada i els altres 10 condemnats a presó permanent revisable

L'assassí de Pioz i el jove que va matar l'avi de la seva exnòvia són dos dels sentenciats amb aquesta figura delictiva

quezada car 1200

quezada car 1200

3
Es llegeix en minuts
Cecilia Guillermo / Laura Toledano Arenas

Ana Julia Quezada, que va matar el petit Gabriel Cruz l’any passat, s’ha convertit en la primera dona condemnada a presó permanent revisable a Espanya des que es va aprovar la llei el 2015. Fins ara, només una desena de persones havien sigut sentenciades amb aquesta figura delictiva.  

David Oubell

El primer condemnat a presó permanent revisable a Espanya. Va assassinar les seves dues filles de 4 i 9 anys el 2005. Va admetre haver-les drogat i degollat utilitzant un ganivet i una serra radial elèctrica.

Pablo Catalán

El 19 de desembre del 2015, a Castellar del Vallès (Barcelona), Pablo Catalán va violar una dona que era inconscient al seu domicili després d’haver consumit drogues i va acabar escanyant-la. La va ocultar i posteriorment va trucar a la policia afirmant que una amiga «havia caigut per les escales i creia que estava morta». 

Daniel Montaño

El 25 de gener del 2016, a Vitòria, Daniel Montaño va assassinar la filla de la seva parella, de 17 mesos, llançant-la pel balcó. Segons va dir, la seva acció va ser fruit d’una «alienació mental» que va patir al mirar-la fixament als ulls. La mare, testimoni dels fets, va assegurar que no tenia cap signe clar de pertorbació.

Francisco Salvador García

El 15 de gener del 2017 a Huércal de Almería, Francisco Salvador García, amb quatre denúncies d’allunyament i diverses denúncies de maltractament de relacions anteriors, va assaltar la casa de la seva exparella i la va violar amenaçant-la amb un ganivet quan es va resistir. La va colpejar, la va mutilar i la va degollar fins a acabar amb la seva vida

José Rafael García Santana 

El 5 de febrer del 2017 al municipi de Mora (Toledo), Rafael García va apunyalar mortalment tres vegades la víctima, la seva parella, que estava en cadira de rodes perquè patia la malaltia d’ossos de vidre, després de molestar-se perquè va ocupar el lavabo i deixar portar, segons va al·legar, per un rampell. 

Enrique Romay Reina 

El 2 de març del 2017, a la localitat de Pilas (Sevilla), Enrique Romay va sorprendre la seva víctima, la seva veïna, a l’entrada del seu domicili. A l’intentar violar-la i no aconseguir-ho atesa la forta oposició de la dona, la va apunyalar i la va colpejar fins a matar-la per evitar que el denunciés. 

Marcos Miras 

Marcos Miras planejava passar el cap de setmana amb el seu fill d’11 anys. El 7 de maig del 2017, dia de la mare a Oza (la Corunya), el va portar a un bosc, on el va apallissar tres vegades fins a matar-lo amb la intenció de proporcionar sofriment a la seva parella. 

Sergio Draz Gutiérrez 

Sergio Draz tenia 21 anys quan va assassinar l’avi de la seva exnòvia després de no acceptar la ruptura sentimental. L’assassinat de l’avi, de 66 anys, es va produir a casa seva. La víctima va rebre més de 30 punyalades, a més de cops amb diversos objectes. A causa d’una aplicació indeguda d’un agreujant, el Tribunal Suprem va revocar la condemna de presó permanent revisable dictada per l’Audiència de Tenerife i va rebaixar la pena a 24 anys de presó. 

 Patrick Nogueira va assassinar els seus oncles i els seus cosins a la seva casa de Pioz (Guadalajara) / El Periódico

Patrick Nogueira 

Notícies relacionades

El 2017, Patrick Nogueira va assassinar i va esquarterar els cadàvers del seu oncle, de la seva tia i dels seus dos cosins d’1 i 4 anys a Pioz, Guadalajara. Va sorprendre la seva fredor: després d’assassinar la seva tieta i els seus cosins, es va estar enviant missatges amb el seu millor amic, amb qui va compartir detalls dels fets i fins i tot se’n va vantar. L’Audiència Provincial de Guadalajara va sentenciar Patrick Nogueira a tres condemnes de presó permanent. 

Roberto Hernández

Va assassinar d’un cop la filla de 4 anys de la seva parella després d’haver-ne abusat l’agost del 2017 a Valladolid. També està condemnada a 28 anys la mare de la nena, Davinia Muñoz, per ser coneixedora dels maltractaments i d’actuar de manera passiva davant d’ells.