ANUNCI A NOVA YORK

Sánchez compromet 150 milions per al Fons Verd del Clima

El president eleva la implicació espanyola malgrat arrossegar Pressupostos prorrogats

«És el moment d'actuar i Espanya estarà a l'avantguarda», defensa el cap de l'Executiu

zentauroepp49380535 pedro sanchez190809121951

zentauroepp49380535 pedro sanchez190809121951 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Nueva York

Pedro Sánchez ha viatjat a Nova York amb l’objectiu de comprometre Espanya en l’avançada de la lluita contra l’escalfament global, malgrat que el context a l’arena estatal no afavoreix precisament una implicació política i financera. El Govern destinarà 150 milions d’euros en els pròxims quatre anys al denominat Fons Verd,  per intentar que el creixement i el desenvolupament siguin compatibles ambel sosteniment mediambiental del planeta.  Es tracta delprincipal mecanisme financerper recolzar accions de mitigació i adaptació del canvi climàtic, especialment en països en desenvolupament.

El més transcendent de la mesura és menys la quantia i més lainvolucracióque mostra. Amb un Executiu en funcions, amb un Parlament dissolt des d’aquest dimarts per la convocatòria del 10-N, i amb els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) prorrogats des del mandat de Mariano Rajoy, Sánchez no pot competir amb altres xifres de països que afegeixen molts més zeros, però intenta, fer públic el seu compromís amb la causa buscant aquests milions en uns Comptes públics en els quals el PP no havia previst partides per al Fons Verd.  

El compromís d’Espanya davant la Cimera del Clima es materialitza després que altres països com Alemanya, el Regne Unit, França, Qatar i el Brasil anunciessin també el seu suport financer.

Sánchez deixa dos missatges més respecte al clima. Espanya s’afegeixa l’esmena Kigali, que és una modificació delProtocol de Mont-realfirmada el 2016 i que requereix als països que redueixin la producció i el consum projectats d’hidrofluorocarbonis (HFC) en més del 80% durant els pròxims 30 anys. El document es considera clau per reduir els gasos amb efecte d’hivernacle i els experts creuen que, aplicant-lo, es podria evitar fins a un 0,4 °C d’escalfament global per a finalitats d’aquest segle. Els especialistes han arribat a la conclusió que, sense aquesta esmena, no es podrien complir elsAcords de París,firmats el 2015 per 159 països per establir mesures de lluita contra els gasos amb efecte d’hivernacle que limitin l’augment de temperatura per sota d’1,5 ºC. 

Notícies relacionades

En aquesta línia, Sánchez també compromet l’aportació espanyola de 2 milions d’euros més al Fons d’Adaptació en el marc de la Convenció del Clima.  El president va inaugurar la ’Climate Week’ amb una crida a l’»acció urgent» davant de l’»emergència climàtica» i ha defensat el’Green New Deal’ espanyol,  una aposta que té per objectiu assolir una economia neutra en carboni per al 2050. «Volem arribar al 2030 amb una remissió d’emissions del voltant del 20% respecte als nivells del 1990», va assenyalar.  Aquesta transició, va afirmar, generarà250.000 llocs de treballi 364.000 llocs associats entre el 2021 i el 2030. 

«En els grans canvis de paradigma sempre hi ha víctimes i perdedors, i el que es tracta és que no n’hi hagi i que aquest desafiament no s’encebi amb els més febles», va assenyalar Sánchez en una intervenció al capdavant de la Cimera del Clima en la qual va remarcar que ja no queden excuses per a la inacció. «És el moment d’actuar i Espanya estarà a l’avantguarda», va acabar.