MOVIMENT EFECTIU

Guterres i Greta obren la primera cimera juvenil del clima de l'ONU

El secretari general aplaudeix els adolescents pel seu impuls i lideratge davant de la crisi climàtica

L'adolescent sueca, que parlarà en la cimera general de dilluns, cedeix el seu temps a altres activistes

zentauroepp49978179 new york  ny   september 21  ant nio guterres  un secretary 190921185831

zentauroepp49978179 new york ny september 21 ant nio guterres un secretary 190921185831 / STEPHANIE KEITH

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

«Un dels problemes delslíders mundials és que parlen molt i escolten poc». L’anàlisi l’ha fet aquest dissabte algú acostumat a lidiar amb aquests líders, el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres. I l’ha pronunciat en l’arrencada de la Cimera Juvenil del Clima, la primera que acull l’ONU.

Tot i que ell mateix ha sigut designat com a «oient principal» en una sessió inaugural en què tenien la paraula l’activista sueca Greta Thunberg i tres joves més de l’Argentina, Kenya i l’Índia, Guterres ha fet una intervenció per aplaudir el moviment juvenil i el seu «lideratge i entusiasme». «Va començar com una cosa petita i l’heu convertit en una cosa mundial», ha dit el portuguès, que ha definit la tasca dels joves també com a «absolutament essencial» i els ha atribuït «un canvi en l’impuls» a l’acció.

Exigir responsabilitats

Guterres ha apel·lat a l’experiència per assenyalar «com de difícil és fer que alguna cosa es mogui», i per això ha aplaudit en les seves paraules els joves per afectar i implicar en la seva lluita les seves famílies, les seves comunitats i les seves societats. També ha destacat l’impacte que estan tenint en la forma en què actuen empreses i autoritats municipals i el pes que poden assolir en eleccions i governs nacionals. I els ha animat a continuar «exigint responsabilitat» a les generacions que els han precedit.

Dos dies abans d’acollir dilluns els líders polítics mundials en una altra cimera climàtica, per a la qual ha demanat «accions, no paraules», Guterres també ha apuntat el seu objectiu de «vincular el canvi climàtic a un nou model de justícia», i ha recordat que entre les nacions i persones més afectades, com les petites illes o els pobres, no són els qui més contribueixen a aquest canvi climàtic però sí que es compten entre els més afectats. «El sofriment de la gent empitjorarà més a mesura que passi el temps», ha advertit Guterres, que ha sigut taxatiu en opinions com que «no té sentit continuar subsidiant combustibles fòssils».

Greta comparteix el primer pla

En la cimera de dilluns, encara que sigui la d’adults, hi està convidada a parlar Thunberg, i amb aquest argument l’adolescent sueca ha optat per quedar en segon pla en la sessió d’obertura de la cimera juvenil del cap de setmana, i ha cedit l’atenció als altres joves activistes. És una cosa que també ha estat fent en algunes de les seves altres aparicions als Estats Units, on ha volgut ressaltar la tasca d’altres activistes locals i tornar els focus cap a ells.

Aquest dissabte només ha utilitzat el micròfon per recordar que els joves són «imparables». I també ha recordat l’èxit global de la convocatòria de vaga pel clima que divendres va mobilitzar als cinc continents milions de persones, majoritàriament joves. Ella mateix va participar a la de Nova York i allà, davant de 250.000 persones, segons càlculs dels organitzadors, sí que es va esplaiar més en el seu discurs.

Notícies relacionades

«Farem tot el que estigui en el nostre poder per evitar que aquesta crisi empitjori, encara que signifiqui saltar-se classes o la feina, perquè això és més important», va dir a Battery Park. «¿Per què hem d’estudiar per a un futur que se’ns està arrabassant

«Exigim un futur segur. ¿És demanar massa?», va afirmar abans de deixar una advertència. «Si pertanys al petit grup de persones que se senten amenaçades per nosaltres, tenim molt males notícies, perquè això és només el principi. El canvi ve, els agradi o no».