Un nou mort a Alacant eleva a 5 els morts pel temporal

Després d'haver-se desbordat ja a diverses zones, el Segura ha començat a rebre l'aigua de l'embassament de Santomera, que ha hagut d'obrir les comportes

L'Aemet baixa de vermell a groc l'avís per tempestes a Mallorca i manté el taronja a Eivissa i Formentera

imagenes aereas de orihuela ayer / periodico

7
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Nacho Herrero / Belén Pardo

La mort d’un home a la localitat de Benferri, a Alacant, ha elevat a cinc els morts a causa d’aquest temporal de gota freda a la península. Fonts de la Guàrdia Civil han confirmat que el seu trobament s’ha produït poc després de les vuit d’aquesta tarda i l’helicòpter l’ha rescatat de l’aigua en aquesta zona, inundada per les pluges que també han desbordat el riu Segura.

Aquest matí, els serveis d’emergència han intentat rescatar un cotxe que ha quedat submergit en una rambla a l’autovia A-92, a Jámula (Granada), amb almenys una persona morta a dins. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha informat d’aquest rescat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en què ha comparegut per presentar l’informe.

Fonts d’Interior han afegit que el cotxe estava cobert per aigua i fang en una rambla al quilòmetre 50 de l’A-92, al seu pas per aquesta localitat granadina. Al seu interior, d’acord amb la mateixa font, hi ha almenys una persona morta, a l’espera que acabi el treball de rescat.

El temporal, que fueteja al sud-est espanyol, se n’ha cobrat ja unes altres dues a Caudete (Albacete) i una altra més aquesta matinada a Almeria on un immigrant ha mort aquesta nit al quedar atrapat a l’interior del seu vehicle quan intentava travessar un túnel negat al centre de la capital.

La jornada d’aquest divendres també ve marcada pel desbordament del riu Segura. El temporal, a més, ha arribat a Mallorca i ha afectat l’aeroport, igual que el del Prat, saturat per la desviació de vols per aterrar a la capital catalana, i el de Madrid, amb meteorologia adversa.

Segons va confirmar el servei d’emergències 112 d’Andalusia, el mort és un home de mitjana edat i d’origen subsaharià. El regidor d’Almeria, Ramón Fernández-Pacheco, va detallar a la cadena SER que la víctima viatjava en un vehicle que hauria entrat a certa velocitat en un dels túnels de l’avinguda del Mediterrani mentre els agents de la Policia Local l’estaven abalisant per tancar-lo al trànsit, ja que estava negat per la gran quantitat d’aigua caiguda en pocs minuts. Un agent s’ha llançat per intentar socórrer els ocupants i ha aconseguit treure dos dels passatgers, però el tercer ha quedat a dins sense poder ser auxiliat.

el rio segura comienza a desbordarse en orihuela donde la vigilancia es extrema / periodico

Segons fonts governamentals, diversos membres de l’executiu es desplaçaran en les pròximes hores aquesta mateixa tarda i demà a les zones afectades per les pluges torrencials.

Aquesta tarda està previst el desplaçament del ministre Marlaska a Oriola (Alacant) i del ministre Guirao a Almeria.

Albert Rivera s’ha sumat a la visita realitzada a Ontinyent pel líder popular, Pablo Casado, i ha estat a Molina de Segura, al pantà de Santomera i al centre d’emergències 112 de Múrcia. El president de Ciutadans ha pogut parlar amb alguns veïns de les zones afectades per la gota freda, visitar el centre de desplaçats a Molina de Segura i veure la magnífica tasca que fan els serveis d’emergència, Creu Roja, UME, voluntaris, etc

Així mateix, la Junta d’Andalusia ha activat a la matinada el nivell 2 d’emergències a causa del risc d’inundacions a tota la província, i s’han suspès les classes en bona part de la província, especialment als municipis de llevant Almanzora i Los Vélez, així com a Almeria capital. Tot i que l’alerta meteorològica per pluges ja s’ha reduït a nivell taronja.

A Oriola s’han complert les pitjors previsions i a primera hora del matí d’aquest divendres s’ha desbordat el riu Segura en algunes zones i ja s’hi ha desplegat la UME. 

I és que la Regió de Múrcia ha viscut l’episodi de pluges torrencials més important dels últims 30 anys, que ha afectat els 45 municipis de la regió. No s’han registrat danys personals, però els danys materials són importants i el govern regional sol·licitarà la declaració de zona catastròfica. La quantitat mitjana d’aigua registrada és de 280 litres per metre quadrat.

En aquests moments ja no hi cap ni una gota d’aigua i el flagell de la DANA manté l’angoixa de la majoria de la població. El president de la Comunitat, Fernando López Miras, ha declarat que es manté la situació de risc extrem davant l’avinguda del cabal del riu Segura, que ha augmentat a 200 metres per segon quan la xifra habitual és de 2 metres per segon. La campana del Puente de Los Peligros ha avisat diverses vegades, com és tradició, i s’ha tallat el pas pels sis ponts de la ciutat i els accessos en previsió de

desbordament.

Un total de 1.200 veïns de la pedania d’El Siscar i 1000 més de La Matanza s’estan en pavellons esportius perquè la Confederació Hidrogràfica del Segura han obert les comportes de l’embassament de Santomera per treure 15 metres cúbics la capacitat d’aigua, davant el perill que presenta de desbordament.

I encara es pateix a la localitat de Los Alcázares, a la zona zero s’ubica el 60% del parc de vivendes. Fins al moment s’han evacuat a més de cent veïns atrapats per l’aigua, on hi ha molta dificultat en les tasques de rescat, realitzades per camions zodiac i helicòpters que han recollit a persones de les teulades i els han traslladat a albergs.

A Múrcia capital s’han registrat 195 litres d’aigua per metre quadrat i hi ha perill de desbordament del riu i es mantenen tancats 83 carrers i més d’un miler d’efectius de serveis municipals continuen treballant per solucionar les diferents incidències provocades per les pluges, entre els quals hi ha la policia, els bombers, protecció civil, els serveis socials, parcs i jardins, enllumenat públic i neteja.

El riu de moment no s’ha arribat a desbordar i a la zona del Rincón de Beniscornia l’aigua ha arribat als 6,54 metres, té una alçària de desbordament de 8,50 metres, mentre que a Alqueries ha arribat als 5,72 m, amb una alçària de desbordament de 7,80 metres

Contacte entre Sánchez i Puig

El Consell de Ministres ha avaluat aquest matí la situació d’emergència al llevant pel temporal. S’espera un informe del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre la situació.

Així mateix, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, han parlat per analitzar la situació d’emergència com a conseqüència de les pluges. Sánchez s’ha interessat per la situació de les pluges al Baix Segura i a la Comunitat Valenciana i ha ofert al president Puig tot el seu recolzament i el del Govern en vista de la gravetat de la situació, que l’Executiu segueix al minut. Li ha traslladat que el Consell de Ministres ara analitzarà la situació d’emergència. Han estat parlant de l’operatiu desplegat i han recalcat la necessitat que els ciutadans extremin les mesures de precaució.

Pablo Casado, president del PP, ha visitat al migdia la localitat d’Ontinyent, una de les més afectades pel temporal dijous i va fer una crida a la unitat. «Avui no és dia per fer política, en això estem tots junts», ha destacat després de lamentar la «catàstrofe».

Pablo Casado, president del PP, aquest migdia visitant les zones més afectades a Ontinyent / Miguel Lorenzo

«No hi caben ni els partits ni les sigles. Estem tots junts per recolzar les famílies i persones que han mort, lamentablement, i els centenars de famílies desplaçades o evacuades de les seves zones de residència», ha assenyalat.

Mallorca en alerta

Aquest divendres la DANA manté en risc màxim (vermell) Alacant i València, on milers d’alumnes tampoc han anat a l’escola. L’Ajuntament de València té un dispositiu format per 460 policies, 60 bombers i 37 voluntaris de Protecció Civil que està previngut, i coordinat amb la resta de serveis municipals, en vista de qualsevol contingència que pugui sorgir durant les pròximes hores com a conseqüència de la DANA.

El regidor de Protecció Ciutadana, Bombers i Protecció Civil, Aarón Cano, ha anunciat que a causa del nivell vermell d’alerta els serveis d’emergències municipals s’estan coordinant des d’aquest dijous amb els ajuntaments d’altres municipis limítrofs per oferir assistència en cas que sigui necessària, així com per reforçar la coordinació per la possibilitat d’intenses pluges.

També ha arribat a les Balears. L’Aemet ha baixat a nivell groc l’avís vermell per tempestes que hi havia aquest divendres a Mallorca, ja que «la part més activa de la tempesta s’ha debilitat» sobre l’illa. Així ha informat a Twitter l’Aemet, que ha afegit que encara pot ploure localment amb intensitat.

Així, s’esperen ratxes molt fortes al pas de la tempesta i possiblement algunes mànegues o tornados. Des del SEIB 112 han demanat «molta precaució» per aquestes últimes previsions.

Notícies relacionades

L’Aemet també ha explicat que el mal temps està provocat en part per una línia de tempestes que s’ha organitzat al sud de Mallorca. A més, Enaire ha informat aquest divendres que s’han espaiat els aterratges a l’aeroport de Palma «per seguretat» davant les tempestes. Una mesura que ja s’ha anul·lat: l’aeroport Son Sant Joan de Palma ha tornat a la normalitat després d’estar paralitzat durant una hora, des de les 9.20 hores fins a les 10.20 hores.

A la Península, les precipitacions seran febles i disperses en punts d’Extremadura i a l’interior del país. Quant a les temperatures, les diürnes aniran en augment en zones del nord peninsular i extrem sud-est, i en descens a la zona centre i sud-oest peninsular, amb pocs canvis a la resta.

Temes:

Pluges