AL JUDICI PER LA MORT DE GABRIEL

La filla d'Ana Julia Quezada diu que es va sentir «utilitzada» per la seva mare

La primogènita del seu anterior matrimoni ha indicat que no vol «veure-la, ni parlar amb ella, ni escoltar-la, ni em ve de gust ni tinc ganes»

zentauroepp49795927 graf9211  almer a  10 09 2019   ana julia quezada  autora co190910102044

zentauroepp49795927 graf9211 almer a 10 09 2019 ana julia quezada autora co190910102044 / Carlos Barba

7
Es llegeix en minuts
Europa Press

La filla que Ana Julia Quezada va tenir en un anterior matrimoni a Burgos, que ha declarat per videoconferència, ha demanat no veure la seva mare amb la qual va assegurar haver trencat relacions. Ha assenyalat també que es va sentir «utilitzada» per la seva mare quan va saber que va matar Gabriel, ja que va acompanyar Ana Julia en l’operatiu de recerca. Així, ha assegurat que la relació amb la seva mare «una vegada es va venir a viure a Almeria era esporàdica» i que abans era «sense afecció». «Sempre ha sigut molt distant, molt independent», ha rematat.

Ha admès que, una vegada va tenir coneixement que ella havia donat mort al nen, es va sentir «utilitzada» i ha assenyalat que abans «mai» va arribar a pensar que «li estigués manipulant per donar una imatge harmònica familiar davant de la Guàrdia Civil» quan li va trucar per demanar-li que vingués a Almeria a buscar el nen.

«Ella m’ho va demanar i jo hi vaig anar de cor a ajudar. M’és igual el que ella volgués fer, jo hi vaig anar de cor», ha dit entre llàgrimes que no ha pogut contenir al final del seu interrogatori en el qual ha confirmat haver trencat qualsevol relació amb la seva mare «perquè no vull, no em sento bé».

Així, ha indicat que no vol «veure-la, no vull parlar amb ella, ni escoltar-la, ni em ve de gust ni tinc ganes», ha dit al que la defensa li ha dit que Ana Julia «sent molt el que està passant» mentre la magistrada ha instat a ometre aquest tipus de comentaris «que no condueixen a res».

«Estava nerviosa»

Sobre la visita que va fer amb la seva mare durant l’operatiu de recerca a la finca on estava enterrat el petit, ha assenyalat que «no va sentir res estrany» tot i que sí que hi van ser «a penes 20 minuts». «Em va dir que li agradava anar allà perquè sentia pau», ha afirmat si bé sí que ha reconegut que la va veure «nerviosa i ansiosa» per treure els «taulons a sobre de la piscina» sobre la qual finalment es «va fumar un cigarret» perquè li va dir que estigués «tranquil·la».

El psiquiatre clínic de qui és pacient Patricia Ramírez, la mare de Gabriel, ha assegurat davant del jurat popular que enjudicia a Ana Julia Quezada que el nen va mostrar «angoixa i temor» quan es va iniciar a finals de 2017 la convivència d’aquesta amb el seu pare a qui «no s’atrevia a dir-l’hi perquè era «un nen noble, que es guardava els problemes i mai en la vida volia fer-li mal a ningú».

«Sentia que el pare no li feia cas des que Ana Julia va aparèixer en la seva vida, tenia una sensació d’abandonament i patia experiències d’angoixa, por i temor a dormir només a Vícar», ha dit en al·lusió el domicili que tots dos compartien i a l’entrada del qual va ser detinguda la processada amb el cos sense vida del menor al maleter.

El doctor, que ha sol·licitat declarar en qualitat de testimoni i no de pèrit per no violentar el secret professional i que es va encarregar de la coordinació de l’operatiu psicològic de control dels familiars durant l’operatiu de recerca desplegat entre el 27 de febrer i l’11 de març, ha remarcat que «cinc dies abans que el matessin» la psicòloga de nen va instar el pare a ser «més a sobre d’ell». «No ho havia verbalitzat amb Ángel però sí amb la psicòloga, que li va demanar que es prengués més seriosament l’assumpte i augmentés la quantitat i qualitat d’interaccions amb el nen tot sol», ha dit.

Enverinament previ

Proposat per l’acusació particular, a les preguntes de la qual ha respost igual com a la defensa mentre que la fiscal no ha interrogat, ha referit també dos episodis mèdics de Gabriel Cruz amb «un quadro abdominal sever que la pediatra no va saber atribuir a res en concret» i que es van produir «dimarts, quan Ana Julia es quedava tot sol amb ell perquè el pare estava treballant» i després de l’ampliació del règim de visites.

Això adobaria la tesi del lletrat Francisco Torres, que afirma que Ana Julia Quezada hauria intentat «enverinar» el nen anteriorment a donar-li mort a la finca familiar de Rodalquilar, a Níjar (Almeria), «mitjançant batuts estranys de galetes Oreo i herbes».

«Em va glaçar el cor»

També a preguntes d’aquest, el psiquiatre ha afirmat que a «instància de l’acusada i d’Ángel es va posar una recompensa», la qual cosa, segons ha subratllat, li va resultar «cridaner perquè no va ser consensuat amb la mare». Arran d’això, i després que l’acusació particular li hagi donat el peu amb diverses advertències de la magistrada-presidenta del tribunal sobre la seva falta de concreció durant l’interrogatori, ha apuntat un «canvi de relat» a Ana Julia que «em va cridar l’atenció i gairebé em va glaçar el cor».

«El dia de la concentració a Almeria, el 9 de març, estàvem al costat de l’escenari i em va dir: ‘l’han matat, són massa dies’, el que em va deixar sorprès perquè sempre deia que anava a aparèixer el nen i fins aleshores i fins al final, fins i tot la Guàrdia Civil, treballava amb la hipòtesi que fos viu».

D’altra banda, a preguntes de la defensa, ha admès que no va tenir contacte directe mai amb Gabriel ni el va entrevistar quan Patricia Ramírez li va referir «les alteracions somàtiques d’ansietat i angoixa» que li va confirmar de referència la psicòloga el tractament de la qual els va recomanar.

Al llarg del dia s’ha produït una modificació en l’ordre de compareixença dels testimonis previst per a la segona sessió del judici després que alguns d’ells, familiars del nen, hagin abandonat la seu de l’Audiència Provincial, obligant a passar a una sessió improvisada de tarda les declaracions d’Ángel Cruz, Patricia Ramírez, l’àvia del petit i una cosina menor d’edat, totes a porta tancada.

Així mateix, ha comparegut una amiga de la infància de Ángel Cruz, que ha relatat com es van desenvolupar les jornades dels dies 2 i 3 de març de 2018. Ha traslladat que, després de recórrer el barranc de Las Negras, Ana Julia Quezada va dir haver perdut el mòbil tot i que el van trobar «col·locat sobre un ventall, no tirat a terra». «Quan l’hi vam tornar li vaig dir que un mòbil allà no cau i em va cridar l’atenció que no el mirés per si tenia cridades o estava espatllat perquè aquell dia plovia», ha rematat.

Ha assegurat, així mateix, que va ser Ana Julia Quezada la que els va guiar per un camí fins a la casa on residia el seu exmarit un dia abans que aparegués la samarreta en una zona molt pròxima i ha descrit que va notar «una cosa estranya, fredor». «Després ja em va dir que era el seu ex i li vaig dir si ell podia haver-li fet alguna cosa a Gabriel. Em va contestar que no era capaç però que odiava a mort els nens», ha afegit.

Finalment, ha referit una conversa amb l’acusada en la qual es va mostrar «ofuscada» pel canvi del règim de visites «i li tocava portar a ella al nen a l’escola» o perquè van cancel·lar un viatge al Marroc «perquè ell no va poder gestionar amb qui es quedava el nen».

Sessió vespertina

Els últims testimonis que han declarat a Audiència Pública ho han fet després de les 15.40 hores. En concret, un amic d’Ángel Cruz ha explicat que l’acusada es va personar cap a les 17.30 hores a la seva vivenda el dia de la desaparició del nen per preguntar per ell. «La vaig veure amb normalitat», ha dit després d’expressar la seva estranyesa per la pèrdua del menor un poble de petites dimensions.

Notícies relacionades

També ha declarat una de familiar del pare de Gabriel, que ha traslladat que les seves reticències davant del comportament d’Ana Julia Quezada van créixer després que es produís la troballa de la samarreta, atès que ha incidit que l’acusada provava d’estar «a cada pas» que Ángel Cruz donava. «Després de l’aparició de la samarreta va ser molt més present», ha explicat a l’hora de detallar que l’acusada feia referències a un «segrest» durant la recerca del menor.

La testimoni ha afirmat que ella mateixa va ser amb Quezada a la finca de Rodalquilar els dies abans que desenterrés el cadàver així com la seva insistència per acudir a la finca i les seves evasives per eludir declarar davant de la Guàrdia Civil durant la investigació.