L'acusació afirma que Ana Julia Quezada va deixar agonitzar Gabriel Cruz més d'una hora

L'acusada per la mort de Gabriel Cruz s'enfronta a la presó permanent revisable per un delicte d'assassinat amb traïdoria

«No és concebible tanta maldat», insisteix l'advocat de la família, mentre que la defensa manté que «les proves no mostren que hi hagués un pla preconcebut»

juicio a ana julia quezada c autora confesa de la muerte de gabriel cruz / periodico

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Set dones i dos homes seran els encarregats de pronunciar-se, durant les pròximes dues setmanes, sobre si Ana Julia Quezada va tenir intenció o no de matarGabriel Cruz, com s’ha esforçat a desmuntar la seva defensa. Plorosa i compungida, l’acusada de matar el petit de vuit anys el febrer de 2018 ha sigut presentada com una persona«rematadament dolenta»que va intentar treure’s de sobre un menor que interrompia la seva relació amb el pare del nen. L’acusació, a més, ha posat èmfasi en el temps transcorregut des que va asfixiar el petit fins que aquest va morir, un lapse d’entre 45 i 90 minuts en què, després de «rebre una infinitat de garrotades, el menor va estar agonitzant» i durant el qual l’atenció mèdica hauria sigut fonamental per salvar-li la vida. L’acusació que exerceix la família presenta aquest fet com a exemple d’aquesta intencionalitat. La defensa, no obstant, es va mostrar contundent: «Es parla de pla preconcebut, però les proves no ho demostren. Ens costa que l’acusada ho lamenta profundament».

Quezada és la primera dona al nostre país que s’enfronta a la pena de presó permanent revisable. El fiscal reclama aquesta pena per un delicte d’assassinat amb traïdoriai dos delictes més de lesions psíquiques als pares, ja que durant 10 dies va estar acompanyant-los en la recerca del nen de forma activa i plorant la seva desaparició. L’acusació que exerceix la família l’acusa a més d’haver-se rabejat amb el menor. Els membres del jurat hauran de reunir almenys set vots a favor de declarar-la culpable, mentre que si s’inclina per la seva innocència, només en faran falta cinc.

Poc abans de les 9 del matí arribava Quezada a l’Audiència Provincial d’Almeria, amb rostre seriós i un aspecte molt allunyat del que va presentar durant els dies de recerca. No va deixar de sanglotar durant tota la vista, especialment quan les parts van desgranar els moments més escabrosos de la mort de Gabriel Cruz. En alguns moments de la intervenció de l’acusació, fins i tot va negar amb el cap i va fer comentaris amb la seva lletrada. La fiscalia no va dubtar, a més, a advertir els membres del jurat sobre la duresa del material que hauran d’avaluar

«La tesi que el nen va morir resulta inacceptable –va sentenciar el lletrat de l’acusació particular–, va estar prop d’una hora amb possibilitat de salvar-se, i algú no rematadament dolent com l’acusada hauria trucat als serveis d’emergències». «No és concebible tanta maldat», va ressaltar, avançant aquest sinistre escenari al jurat. Francisco Torres va atribuir fins i tot aquesta premeditació a un mòbil concret: Quezada volia eliminar un element que li disputava l’atenció de la seva parella, Ángel Cruz, però també econòmic, en al·lusió a comentaris sobre propietats de la família que «ella ja va repartir».

En aquesta intencionalitat, articularà la seva estratègia, per més que la defensa de Quezada insisteixi que en cap moment va voler matar Gabriel, sinó «només fer-lo callar», i que tot se li va acabar escapant de les mans. «Si hi hagués intencionalitat, quin nyap haver-ho fet a la casa familiar, o haver-se quedat allà amb tota l’expectació mediàtica», va ressaltar el lletrat. Esteban Hernández Thiel va remarcar, a més, que després de precipitar-se la detenció de Quezada, aquesta es va mostrar en tot moment col·laborativa relatant l’ocorregut i, fins i tot, portant els agents al contenidor on dies després va llançar la roba que va treure al menor. Segons la seva opinió, l’autòpsia realitzada al menor serà fonamental per corroborar la versió accidental del succeït, «perquè aquest relat de fets és compatible amb les lesions que presentava el menor».

Notícies relacionades

El judici es prolongarà durant vuit sessions, segons les previsions del tribunal. Després de la declaració de Quezada, la segona sessió es reserva per al testimoni dels pares i familiars de Gabriel, com la seva àvia i una prima, que respondran a les preguntes del jutge a porta tancada, tal com ha ordenat la magistrada presidenta de la sala a petició dels mateixos familiars. Després serà el torn dels membres de les forces de seguretat i voluntaris que van participar en el dispositiu de recerca del menor, així com dels caps policials d’Homicidis i Criminalística.

Ja en la segona setmana, seran els forenses que detallin davant del jutge els resultats de l’autòpsia, un moment especialment delicat que la família també ha demanat que es faci a porta tancada, sense públic ni senyal televisat de la sala de vistes, per respectar la intimitat del nen. Els últims en prestar declaració seran els policies que van acompanyar Quezada en la reconstrucció dels fets a la finca familiar de Rodalquilar, a uns quilòmetres de Las Hortichuelas, i es veuran també les proves documentals. Després d’aquell moment, i el torn d’última paraula de l’acusada, serà quan els nou ciutadans anònims que componen el jurat s’hagin de retirar a deliberar sobre les preguntes objecte del veredicte.