alerta sanitària

Facua acusa l'Ajuntament de Sevilla de rebaixar «indegudament» el nivell de risc de Magrudis

Una inspecció va espaiar els terminis per a noves revisions al ser informada falsament que ja no repartien els seus productes alimentaris a tota la província

producto7601

producto7601

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El cúmuld’irregularitats  de l’empresa Magrudis, origen del focus de listeriosi que ha provocat el brot més greu conegut a Espanya, se suma a la “cadena d’errors” de les administracions que havien de vetllar per la seguretat alimentària. L’organització Facua-Consumidors en Acció denuncia quel’Ajuntament de Sevilla va reduir “indegudament” el nivell de risc de la companyia després de ser informada en una inspecció al juliol del 2017 que limitarien la distribució dels seus productes a la capital sevillana, no a la província. Aquesta decisió, que l’entitat afirma que no consta justificada a l’acta d’inspecció, va provocar que s’espaiessin els terminis per a nous controls.

La mateixa empresa va reconèixer, ja esclatada la crisi, que repartien productes carnis a escala regional, tot i que la documentació posterior va provar que la distribució era nacional. Malgrat això, a la inspecció de juliol del 2017 va informar que se circumscrivia només a la capital sevillana i que s’havien adoptat els protocols d’autocontrol oportuns, cosa que va fer que el “nivell de risc potencial en funció del risc per als consumidors” es rebaixés substancialment passant d’una categoria A (amb controls cada sis mesos) a nivell C (cada 18 mesos). De manera que ningú va revisar més l’empresa fins a l’agost d’aquest any, ja en ple brot.

Notícies relacionades

El portaveu de Facua, Rubén Sánchez, va retreure que mai es creuessin dades i també la ineficàcia delsprotocols d’actuació, recordant que Magrudis acumulava una llarga llistad’irregularitats. Entre les quals hi ha tenir activitat comercial durant dos anys sense llicència , ja que no la va obtenir fins el 2015, o que declarés una activitat diferent de la realitzada. “Era una empresa amb productes il·lícits al mercat que, a més, estaven contaminats”, va dir Sánchez. Facua sospita que els primers episodis d’infecció per consum de carn entatxonada contaminada poden remuntar-se a començaments d’any, tot i que les alarmes públiques no van saltar fins al juliol, quan una família sencera va emmalaltir i van començar les enquestes epidemiològiques.

De moment, el brot continua controlat i s’ha rebaixat a 45 el número d’ingressats als hospitals. No obstant, aquest dimarts s’ha registrat un nou cas a Granada i sis més a Alemanya, on una família va consumir els productes que el nòvio espanyol d’una de les filles els va portar com a regal de presentació i que havia adquirit en un comerç sevillà l’1 d’agost. Tot i que van desenvolupar els símptomes, tots s’han recuperat bé, segons va avançar ahir ‘L’Economista’.