A L'HOSPITAL DEL MAR

Troben un mètode perquè malalts de càncer de pulmó no perdin la memòria

Els especialistes aconsegueixen que no es produeixin danys a l'hipocamp del cervell durant la radioteràpia

acelerador lineal la ultima tecnologia en radioterapia contra el cancer / periodico

acelerador lineal  la ultima tecnologia en radioterapia contra el cancer
la doctora nuria rodriguez de dios del servei doncologia radioterpica de lhospital del mar

/

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Investigadors de l’Hospital del Mar de Barcelona han trobat un mètode perquè els pacients amb un tipus de càncer de pulmó de cèl·lules petites, que és habitual que faci metàstasi alcervell, no pateixin danys a l’hipocamp (una petita zona situat a la regió central d’aquest òrgan) i perdin la memòria quan reben radioteràpies cranials preventives.

La doctora Núria Rodríguez de Dios, metge adjunta del Servei d’Oncologia Radioteràpica, explica a aquest diari que el càncer de pulmó de cèl·lules petites té un "alt percentatge" de disseminació al cervell. "Entorn d’un 50% dels pacients amb aquest càncer de pulmó desenvolupen metàstasi cerebral", destaca. Rodríguez de Dios també és la líder d’aquest estudi promogut pel Grup d’Investigació Clínica en Oncologia Radioteràpica (GICOR), el qual ha analitzat150 pacients amb aquest tipus de càncer que no presentaven metàstasi cerebral. 

Lesradioteràpies cranials preventivesatrofien l’hipocamp del 70% dels pacients que la reben, motiu pel qual aquest tractament sol ser rebutjat. L’hipocamp del cervell, compte Rodríguez de Dios, és "més sensible a la radiació", una cosa que produeix "alteracions neurocognitives". 

L’estudi del GICOR, en fase tres, ha demostrat que protegir l’hipocamp quan el cap és radiat ajuda a preservar la memòria i l’aprenentatge. Això sí, aquest tractament "no augmenta la supervivència" del pacient, sinó que simplement disminueix els efectes secundaris de la radiació. 

Tractament

En aquest tractament, els beneficis del qual havien sigut demostrats en pacients d’altres tipus de càncer amb metàstasi cerebral, els especialistes tomben els pacients completament i utilitzen unamàquina que gira 360 grausentorn d’ells per "modular la intensitat" de la radiació.

"Amb aquest tipus de radioteràpia cranial podem aconseguir que algunes zones concretes rebin tota la dosi i altres, com l’hipocamp, una quantitat reduïda", detalla Rodríguez. L’estudi té com a objectiu principal analitzar si l’opció de protegir l’hipocamp és segura en comparació amb el tractament tradicional.

Segons Rodríguez, dels 150 pacients escollits, 75 han sigut tractats amb radioteràpia cranial completa i 75 més amb el nou mètode que no afecta l’hipocamp. “Els resultats demostren que no protegir l’hipocamp en les radioteràpies cranials augmenta cinc vegades el risc de mal i pèrdua de memòria”, assenyala l’oncòloga.

Notícies relacionades

L’estudi, que ha comptat amb la col·laboració del Grup Oncològic Espanyol Càncer de Pulmó de la Societat Espanyola d’Oncologia Radioteràpica (GOECP-SEOR), ha analitzat també l’impacte sobre laqualitat de vidadels pacients, els efectes secundaris, la incidència de metàstasi cerebral, la supervivència i els canvis en el volum de l’hipocamp.

Un total de 12 hospitals de tot Espanya han fet un seguiment dels 150 pacients durant dos anys a través de diverses proves, com ressonàncies magnètiques per veure l’evolució de l’hipocamp. La doctora ha remarcat que elsresultats positius, és a dir, l’absència de pèrdua de memòria, són presents en els pacients tant a curt termini, entre tres i sis mesos després de sotmetre’s al tractament, com a llarg termini, dos anys després de la radiació.