LOCALMENT FORTES

Tempestes intenses al litoral català aquest dimarts

Les comarques de Barcelona i Tarragona podrien ser les més afectades

zentauroepp45399519 lluvia  tormenta  aguacero en  barcelona  im genes de la mad181009184509

zentauroepp45399519 lluvia tormenta aguacero en barcelona im genes de la mad181009184509

3
Es llegeix en minuts

El bon temps deixa pas aquest dimarts a tempestes que poden ser intenses al litoral i prelitoral català.

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències ha donat l’alerta per pluges intenses i tempestes generalitzades que deixaran quantitats importants a la Península i les Balears en pràcticament qualsevol punt, tot i que destaca que revestiran especial importància en zones de l’est de Castella-la Manxa i al País Valencià, on es podran acumular fins a 40 litres per metre quadrat en una hora.

Les pluges es concentraran a les comarques de Barcelona i Tarragona, tot i que al llarg de la tarda es podrien estendre també cap a Girona, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

La possibilitat de xàfecs aïllats, no obstant, s’estén a tot Catalunya, amb intensitat entre feble i moderada. Només estan previstes tempestes fortes a les zones costaneres. Les temperatures màximes descendeixen, però es mantindran les mínimes.

Les precipitacions formen part d’un episodi generalitzat per l’avenç d’una depressió d’aire fred que afecta aquest dilluns 38 províncies espanyoles, per pluges intenses que poden anar acompanyades de calamarsa, segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La situació més greu es preveu a Castella-la Manxa, Albacete i Conca, on estan en avís taronja per pluges, tempestes i acumulacions de 30 litres per metre quadrat en una hora. A la resta de la península, hi ha alerta groga per pluges intenses a Andalusia, el País Valencià i Aragó, i no tan intenses a la resta.

A la zona de Madrid s’esperen tempestes que podrien anar acompanyades de calamarsa. També a Navarra i al País Valencià. 

Consells per als conductors

Davant de les pluges intenses, Protecció Civil recomana als conductors que disminueixin la velocitat, que extremin les precaucions i que no s’aturin en zones on pugui discórrer gran quantitat d’aigua. En cas d’haver de viatjar, aconsella procurar circular preferentment per carreteres principals i les autopistes.

En cas de tempestes sobtades i pluges intenses aconsella tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles, ja que el ràpid ascens del nivell de les aigües pot afectar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los i provocar danys a béns aliens i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.

A més, afegeix que si comença a ploure de manera torrencial, els ciutadans han de pensar que hi ha risc d’inundació, per la qual cosa recomana no travessar amb el vehicle ni a peu els trams inundats, perquè desconeix el que hi pot haver sota l’aigua i localitzar els punts més alts de la zona. També recorda que no s’ha de tractar de salvar l’automòbil enmig d’una inundació.

Per als que estiguin al camp, Protecció Civil recomana allunyar-se de rius, torrents i zones baixes de pendents i turons i evitar travessar guals inundats.

Igualment aconsella dirigir-se als punts més alts de la zona i estar informat a tota hora sobre la possible evolució dels canvis meteorològics davant el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos.

Davant el risc de tempestes, Protecció Civil recorda que el perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. En tot cas, insisteix que als nuclis urbans hi ha també perill de caiguda de llamps. Així que convé col·locar-se a prop dels edificis per protegir-se.

Notícies relacionades

Dins de les vivendes aconsella evitar els corrents d’aire i recorda als conductors que un vehicle tancat pot ser un bon refugi.

En cas que les persones es vegin sorpreses per una tempesta al camp, afegeix que s’ha d’evitar córrer i quedar-se en llocs elevats, com els cims dels turons, crestes o divisòries, així com no refugiar-se sota els arbres i allunyar-se de reixats i objectes metàl·lics.