MACABRA SORPRESA

Trobats centenars de cossos sense sepultar al cementiri de Manacor

Dos regidors van descobrir els cadàvers en sales que ningú havia obert en anys

zentauroepp49521230 manacor190822192211

zentauroepp49521230 manacor190822192211

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Centenars de cossos sense sepultar i caixes amb restes òssies han sigut trobats alcementiri de Manacor (Mallorca), dins d’unes sales que feia anys que no s’obrien.

Segons han informat fonts de l’Ajuntament de Manacor, dos regidors de l’actual equip de govern van trobar els cossos per casualitat en una visita al cementiri. Van decidir obrir les sales, per a la qual cosa van haver de forçar la porta amb una palanca, ja que ningú al consistori tenia les claus.

Els cadàvers, alguns sol ossos, eren en caixes, molts sense identificar, i correspondrien a entre 100 i 300 persones, segons les primeres estimacions. Estaven repartits en tres sales, però estaven ordenats, i alguns, fins i tot, momificats.

L’Ajuntament de Manacor recalca en la nota que està treballant per "resoldre com més aviat millor" la situació i fer-ho "amb la màxima transparència possible", i ha demanat "prudència i respecte davant d’un tema tan sensible per a la ciutadania".

"Mala praxi"

“Sembla que estem davant d’un cas de mala praxi. Tot indica que els cossos que van ser traslladats amb motiu de les obres de reforma del 1982-83 no es van tornar als corresponents nínxols una vegada finalitzades”, detalla la nota. "Tot i que és una situació creada fa anys i no solucionada fins avui, de moment, demanem prudència. No es descarta demanar explicacions i responsabilitats", conclou la nota.

Anàlisis científiques hauran de determinar l’edat de les restes que, en tot cas, serien anteriors als anys 80. Segons les fonts consultades per Europa Press, el funcionari del cementiri va morir fa dos anys i el seu successor mai va tenir les claus d’aquestes sales.

Identificar els cossos

Notícies relacionades

Després de la troballa, els responsables actuals de l’ajuntament posaran el cas en coneixement de les autoritats i treballaran per identificar els cossos. A més, des de l’ajuntament han avançat que demanaran “responsabilitats polítiques”.

“És un tema molt sensible per a la ciutadania i per als ciutadans d’aquest municipi, que tenen els seus familiars enterrats en aquest cementiri, pel que des de l’alcaldia demanem respecte i prudència”, han expressat des del consistori.