Un jutge mexicà permet per primera vegada la possessió i ús lúdic de cocaïna

Una oenagé vol repetir amb aquesta droga el procés que li va permetre establir jurisprudència sobre el consum de marihuana

zentauroepp34440971 cocaina esnifar  esnifa 12718714   young woman snorting coca170829095447

zentauroepp34440971 cocaina esnifar esnifa 12718714 young woman snorting coca170829095447

3
Es llegeix en minuts
Martí Quintana / Efe / México

Un jutge mexicà va atorgar a dues persones empara per a la possessió, transport i ús de cocaïna, exclòs qualsevol tipus de comerç, va informar aquest dimarts l’oenagé Mèxic Unit contra la Delinqüència (MUCD), que va promoure el procés.

En declaracions a Efe, el secretari general de MUCD, Juan Francisco Torres Landa, va explicar que aquest litigi busca qüestionar "obertament" la prohibició contra les drogues i la política pública existent en la matèria a Mèxic.

Per a tal fi –i després d’aconseguir una sentència històrica que va establir jurisprudència sobre el consum recreatiu de la marihuana– l’organització va decidir seguir una estratègia de litigi similar per a la cocaïna.

Dos adults van sol·licitar a la Comissió Federal per a la Protecció contra Riscos Sanitaris (Cofepris) els permisos per obtenir i consumir cocaïna, però l’autoritat administrativa va rebutjar la petició.

Partint d’això, l’organització va anar davant d’un jutjat de Ciutat de Mèxic, que va donar la raó i va emparar les dues persones.

El tribunal va ordenar al maig a la Cofepris l’emissió dels permisos corresponents "per a l’efecte que es pugui realitzar aquest consum", va apuntar l’advocat i activista social.

Sentència recorreguda

La resolució autoritza la possessió, transport i ús i exclou, com en el cas de la marihuana, actuacions de comerç.

La sentència ha sigut recorreguda per la Cofepris i està sent analitzada en un tribunal col·legiat, que encara no s’ha posicionat sobre això.

En última instància, podria arribar a la Suprema Cort de Justícia de la Nació (SCJN), va puntualitzar el representant de MUCD.

L’expert va manifestar que, d’acord amb la Llei General de Salut, el consum i possessió de cocaïna no pot superar els 0,5 grams, la qual cosa, segons la seva opinió, és una incongruència perquè "no hi ha al mercat" aquesta dosi.

Restriccions amb menors i embarassades

Va precisar que "tot es restringeix a ús personal" i no hi ha possibilitat de distribució ni venda. "No volem que es distribueixi com caramels al mercat", va apuntar Torres Landa.

L’advocat va explicar que la resolució parla de restriccions al seu consum en presència de menors, dones embarassades o en espais on una persona "objecti" aquest fet.

Abans d’iniciar una possible allau d’empares, Torres Landa va puntualitzar que portaran aquests dos casos fins al final del seu camí jurídic.

La marihuana, antecedent

MUCD va liderar juntament amb el Centre Estratègic d’Impacte Social (CEIS) i el col·lectiu Societat Mexicana d’Autoconsum Responsable i Tolerant (SMART) un estratègia de litigi en cànnabis que va portar a una primera resolució històrica davant del Suprem mexicana el novembre del 2015.

Amb base en aquesta resolució, el màxim tribunal va acabar establint jurisprudència per al consum recreatiu de marihuana el 31 d’octubre del 2018, una decisió que permetrà conrear i consumir la planta amb finalitats recreatives a qualsevol ciutadà que sol·liciti un permís al Govern federal.

Aquest criteri va ser sostingut per primera vegada el 4 de novembre del 2015 i reiterat posteriorment en la resolució d’altres empares.

A l’haver-hi cinc precedents en el mateix sentit, el criteri serà obligatori per a tots els tribunals del país.

Torres Landa va explicar aquest dimarts a Efe que la Cofepris continua posant moltes traves per permetre l’ús recreatiu del cànnabis.

200 recursos

No obstant, a través de l’oenagé, s’han tramitat ja 200 recursos davant de la justícia, que "eventualment" permetran als emparats consumir de forma lúdica la planta.

Notícies relacionades

El Govern d’Andrés Manuel López Obrador ha obert la porta a la regulació de la marihuana i el seu partit, Morena, va presentar el novembre de l’any passat un projecte de llei –encara no debatut– davant del Senat que contempla la seva sembra i comercialització per a finalitats terapèutiques, farmacèutiques i lúdiques.

A més, des de gener del 2016 –i no sempre amb facilitat– s’importen a Mèxic productes que contenen cannabidiol mitjançant el permís atorgat per l’autoritat regulatòria sanitària a pacients que necessiten aquest producte, sense necessitat d’un mandat judicial.