Enclavament turístic

Roma multarà els que s'asseguin a l'escalinata de la plaça d'Espanya

L'objectiu de la mesura, polèmica, és preservar el patrimoni cultural, segons justifica l'ajuntament

roma / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els turistes que visitin Roma ja no podran asseure’s a l’escalinata de la plaça d’Espanya, segons una nova normativa de l’ajuntament de la capital que preveu multes per als que la incompleixin i que té per objectiupreservar el patrimoni cultural.

Vuit agents de la policia municipal passegen i vigilen que els turistes que s’acostin fins aquesta escalinata no s’asseguin als135 esglaons que la componen, distribuïts en tres nivells, com era habitual fins ara.

A més d’a la plaça d’Espanya, l’ordre municipal s’estén a tots els monuments de la capital, com per exemple la Fontana di Trevi, i també prohibeix accedir a llocs públics amb vestimenta "indecent".

El càstig és una sanció econòmica que pot variar dels 150 euros, en el cas dels turistes que utilitzin els monuments per asseure’s, i fins als 400 euros si provoquen algun dany, com pintades o incisions, van explicar a Efe fonts de l’ajuntament.

En el cas de l’escalinata, la normativa pretén cuidar un dels espais romans considerats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i amplia el reglament anterior que fins ara impedia menjar i beure en aquestes escales de marbre, inaugurades el 1725 pel papa Benet XIII.

La mesura ha provocat una estampa insòlita: l’escalinata de la plaça d’Espanya completament deserta, tal com s’aprecia en nombroses fotografies que publiquen els mitjans locals.

La mesura no està exempta de polèmica

Per a la regidora municipal Anna Vincenzoni es tracta d’una iniciativa necessària per la quantitat de turistes que visiten Roma i fan malbé els monuments. "Fins que aquest tipus de turista no sigui educat aquest és el camí correcte a seguir", ha assenyalat als mitjans locals.

Però no tothom està d’acord amb la prohibició, com el crític Vittorio Sgarbi, que ha considerat la política "excessiva, gairebé feixista" i ha demanat que l’ajuntament romà torni a estudiar-la, perquè "hi ha molta gent que visita Roma i vol asseure’s per admirar el paisatge".

De la mateixa opinió és el president de l’associació d’hotelers de Roma, Giuseppe Roscioli, que ho ha descrit com una "norma absurda que castiga i allunya el turisme".

Notícies relacionades

Les escales van ser construïdes entre el 1723 i el 1726 per ordre del papa Climent XI per unir la zona elevada del Pincio, dominada per l’església de la Trinitat dels Monts, i la plaça d’Espanya, als seus peus.

És un dels llocs més icònics de la ciutat i va servir com a localització per a pel·lícules com 'Vacances a Roma', protagonitzada per Audrey Hepburn i Gregory Peck el 1953. 

Temes:

Turisme Roma