DESHIDRATACIÓ I DESNUTRICIÓ

Detingut l'amo d'una residència de Madrid per la mort d'una àvia

Es va ordenar tancar la residència, de gestió privada, després d'una denúncia de la Fiscalia que apuntava que els propietaris del centre podrien haver incorregut en un delicte contra la salut pública

La dona de 101 anys va morir una setmana abans per desnutrició i deshidratació

undefined31365130 barcelona 06 10 2015 angel iniesta anciano que quiere poner 190408193855

undefined31365130 barcelona 06 10 2015 angel iniesta anciano que quiere poner 190408193855

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Guàrdia Civil ha detingut un dels propietaris de la residència d’avis de Soto del Real (Madrid), que va tancar el 12 de juliol després d’una denúncia de la fiscalia al considerar que hi havia perill per als residents, per la mort d’una àvia de 101 anys una setmana abans per desnutrició i deshidratació.

Fonts pròximes a la investigació han indicat que el detingut és Carlos P.B., propietari amb el seu germà de la residència Arzobispo Morcillo i presumptament responsable de la mort d’una de les residents, una dona de 101 anys que va morir el 7 de juliol passat a l’hospital madrileny de La Paz per deshidratació i desnutrició.

A més d’un delicte d’homicidi imprudent, l’arrestat està acusat d’un delicte de lesions i d’un altre contra la salut pública.

Va ser un nebot de la resident centenària qui va denunciar que la mort del seu familiar podia estar relacionada amb el tracte que la dona rebia al centre. Els va acusar de no subministrar la medicació adequada a la seva tia que havia sigut prescrita a l’hospital La Paz, on havia sigut ingressada i era donada d’alta en diverses ocasions anteriors.

Delicte contra la salut pública

La Comunitat de Madrid va decidir tancar durant un any aquesta residènciava decidir tancar de gestió privada, després d’haver comprovat que el centre no estava garantint l’adequada atenció mèdica, ni les cures bàsiques als usuaris ni l’alimentació necessària.

La decisió la va prendre a petició de la Fiscalia de la Comunitat de Madrid, que ho va sol·licitar després d’una visita rutinària feta per la fiscal d’Alcobendas especialista en discapacitats, en la qual va constatar l’estat "deplorable" tant dels ancians com de les instal·lacions.

A més defer tancarla residència, cosa que es va fer efectiva el 12 de juliol, la fiscalia va sol·licitar a la Guàrdia Civil que en fes unatestat. Fruit d’aquesta investigació, els agents han detingut un dels responsables del centre.

Un dels responsables de la residència va explicar a la fiscal que no tenia accés alshistorials mèdics dels 60 pacients que es trobaven en una sala, on només hi havia dues auxiliars per atendre’ls, i que algun d’ells presentava "mal estat físic".

Medicaments sense nevera

La fiscalia va detallar en el seu moment que a la sala on es guardaven els medicaments no funcionava la nevera on s’han de conservar aquells que han d’estar a baixa temperatura, de manera que s’havia trencat la cadena de fred en casos com la insulina.

Notícies relacionades

També van detectar "bastanta brutícia, falta d’higiene, menjar en dubtós estat de conservació i també una altra habitació que, a tall de magatzem, servia per acumular caixes plenes de medicaments". Hi havia risc d’incendi al no funcionar les mànegues i la sala de calderes tenia una fuita d’aigua.

A més de decretar el tancament, la Comunitat de Madrid va imposar una sanció als propietaris de 127.000 euros. Al febrer ja havia imposat una sanció de 24.204 euros a la residència per falta de manteniment i neteja i per tenir menús que no havien sigut supervisats per personal qualificat