denunciada per la fiscalia

Madrid tancarà una residència de Soto del Real pel "deplorable" estat de la gent gran

L'anunci es produeix poc després que la fiscalia hagi instat aquest dimecres el Govern regional

zentauroepp11518260 barcelona 7 10 2009    ancianos para reportaje sobre la depr190131163057

zentauroepp11518260 barcelona 7 10 2009 ancianos para reportaje sobre la depr190131163057 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comunitat de Madrid ha anunciat que tancarà un any la residència privada de gent gran Arzobispo Morcillo, a la localitat de Soto del Real, i incoarà un expedient sancionador contra el seu titular, després que la fiscalia l’instés a tancar-la a l’apreciar perill per a la salut i integritat dels seus usuaris.

L’anunci de la comunitat es produeix poc després que la fiscalia hagi instat aquest dimecres el Govern regional al tancament d’aquesta residència després d’una visita rutinària feta dilluns per la fiscal especialista en discapacitats de la Fiscalia d’Alcobendas, que va trobar en estat "deplorable" la gent gran i les instal·lacions.

Precinte oficial

La fiscalia diu en un comunicat que la Comunitat de Madrid ja havia precintat el dia 1 en aquesta residència la consulta mèdica, la de fisioteràpia i el gimnàs.

A més d’urgir al tancament de la residència, la fiscalia ha sol·licitat a la Guàrdia Civil un atestat en el qual –diu el ministeri públic en el seu comunicat– "presumiblement" s’imputarà als responsables del centre la possible comissió de delictes contra la salut pública i la integritat de les persones. Un dels responsables del centre va explicar a la fiscal que no tenia accés als historials mèdics dels 60 pacients que eren en una sala, amb només dos auxiliars per atendre’ls i presentant algun d’ells "mal estat físic".

La fiscalia precisa que a la sala on es guarden els medicaments no funciona la nevera on s’han de conservar els que han d’estar a baixa temperatura, de manera que s’havia trencat la cadena de fred en casos com la insulina. També hi van detectar "bastanta brutícia, falta d’higiene, menjar en un dubtós estat de conservació i una altra habitació que, a manera de magatzem, servia per acumular caixes plenes de medicaments". Hi havia risc d’incendi al no funcionar les mànegues i el quarto de les calderes tenia una fuita d’aigua.

La fiscalia també ha demanat a la Guàrdia Civil que requisi el disc dur on suposadament s’emmagatzemen les imatges de les càmeres de seguretat.

Titularitat privada

Notícies relacionades

Segons fonts de la Conselleria de Polítiques Socials i Família, la Comunitat de Madrid tancarà la residència després de comprovar que el centre no estava garantint l’adequada atenció mèdica, ni les cures bàsiques als usuaris, ni la seva adequada alimentació. Aquest centre, diu la conselleria, és de titularitat privada i no hi ha places concertades per la Comunitat de Madrid, si bé el Govern regional garantirà l’atenció als 60 residents afectats.

La conselleria afegeix que ha informat els familiars dels residents de la situació i que, en cas de no poder assumir la cura dels seus familiars, se’ls habilitaran places d’emergència en centres dependents de l’Agència Madrilenya d’Atenció Social (AMAS) o de la Direcció General de Dependència.