Al Maresme i al Vallès Oriental

Cop a Barcelona a un grup de menors ciberdelinqüents | Vídeo

La policia ha desarticulat dues bandes amb un total de 25 arrestats, 12 d'ells, adolescents

caravana-datil-editado / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents de la Policia Nacional han desmantellat, en dues operacions diferents,dues trames de ciberdelinqüents assentades a les comarques del Maresme i del Vallès Oriental (Barcelona). En total, s’han detingut un total de 25 persones i s’han detectat 69 víctimes afectades per les estafes. Els arrestats estaven especialitzats en 'phishing' i 'carding' per obtenir les numeracions de les targetes de crèdit i, posteriorment, fer compres fraudulentes. En un dels grups la majoria dels 15 detinguts (un total de 12) són adolescents.

En la primera de les operacions s’ha desarticulat una organització criminal que operava des de la localitat de Mataró (Barcelona) dedicada a cometre estafes bancàries a través de la xarxa. Fruit de la investigació s’ha procedit a la detenció de 10 dels seus integrants, entre els quals es troba el capitost de la trama.

Els arrestats disposaven d’eines tecnològiques amb què llançaven massivament correus electrònics, suplantant la identitat d’una coneguda entitat financera, i així captar potencials víctimes. En l’esmentat missatge s’informava el client d’una incidència greu en el seu compte i que, per poder reparar-la, havia d’accedir a un domini web que simulava ser el de la seva entitat, on hauria d’introduir les claus d’operacions d’accés a la banca ‘online’.

Robatori de dades

Els correus electrònics fraudulents incloïen un enllaç que, al ser clicat, redirigia la víctima a una pàgina web falsificada. D’aquesta manera, l’usuari creia ser en un lloc de confiança on introduïa la informació sol·licitada i, que en realitat, anava a parar en mans dels ciberdelinqüents i els permetia tenir el control dels seus comptes bancaris.

S’han recopilat un total de 29 denúncies de víctimes que haurien patit un perjudici econòmic que ascendeix a més de 48.000 euros.

En aquesta operació han sigut detingudes un total de 10 persones a la localitat de Mataró, de nacionalitat marroquina i espanyola, com a presumptes autors de delictes de pertinença a organització criminal, estafa i falsificació de moneda.

El segon grup criminal operava des de diferents localitats de les comarques del Vallès Oriental i del Maresme i estava conformat per 15 persones de diverses nacionalitats, 12 d’ells menors d’edat.  

Denúncies de víctimes

La investigació s’inicia arran de les denúncies presentades per les víctimes el mes de novembre de l’any passat. En aquestes s’informava de càrrecs fraudulents a titulars de targetes de crèdit residents en diferents localitats del territori nacional, sempre a través del mateix mateix ‘modus operandi’ delictiu.

Es tracta d’un grup definit i amb repartiment de funcions en què cada un d’ells tenia encomanat la seva funció; en primer nivell es trobaven els cervells de la trama encarregats d’aconseguir les numeracions de targetes de crèdit mitjançant 'phising' i 'carding' per posteriorment revendre col·laboradors que s’encarregarien de cometre els fraus; en un segon nivell hi havia els encarregats de fer compres fraudulentes amb les targetes clonades, majoritàriament productes electrònics de mida petita i fàcil revenda; i en un tercer nivell les persones que recollien els compres realitzades per internet i que remetien a punts de recollida automatitzats d’empreses de missatgeria.

Notícies relacionades

Malgrat la joventut dels detinguts i de mancar d’antecedents, es pot ressaltarl’alt nivell de mesures de seguretat que prenien per eludir l’acció policial. Fins al moment s’han compilat un total de 40 denúncies d’afectats, sense poder comptabilitzar el frau aconseguit atès que, arran de la documentació i de l’abocament dels terminals de telefonia intervinguts, es desprèn que puguin sortir nous perjudicats a l’estranger.

La investigació continua oberta.