Operació de rescat

Surten de la cova les tres espeleòlogues perdudes a Cantàbria

Les dones, dues de Barcelona i una de Vinaròs, estan cansades i amb lleus símptomes d'hipotèrmia

zentauroepp49082495 graf4652  arredondo  cantabria   15 07 2019   las tres espel190715175151

zentauroepp49082495 graf4652 arredondo cantabria 15 07 2019 las tres espel190715175151 / Pedro Puente Hoyos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Les tres espeleòlogues que es buscaven des de diumenge a la cova cantàbrica de Cueto-Coventosa, on van entrar dissabte poc després del migdia, han sigut localitzades en bon estat de salut pelsequips de rescat, segons han informat a Efe fonts de l’operació. Després de ser trobades, les tres dones, dues de Barcelona i una de Vinaròs, totes residents a Catalunya, han sortit pel seu propi peu de la cova per la sortida de Coventosa pocs minuts abans de les 17 hores.

Les dones han sigut localitzades en una zona intermèdia de la cova coneguda com El Pozo de la Unión en bon estat de salut, tot i que cansades i amb lleus símptomes d’hipotèrmia. Les ha trobat cap a les quatre o les cinc de la matinada l’equip que va entrar des de la boca de Cueto, que és a la part alta de la muntanya, segons ha explicat a Efe David González, un dels tres membres d’aquest grup. 

Zona complicada

Ha explicat que des que van entrar a la cova, a la una de la matinada, han anat seguint els passos de les tres dones, i que les han trobat en una zona que "dona molta guerra" i amb dificultats per seguir el recorregut marcat. "No trobaven el camí", ha explicat González, que pertany al Club Deportivo Ozono, que col·labora amb l’associació d’espeleosocors de Cantàbria. Segons ha detallat, quan els tres membres de l’equip les han localitzat, les dones estaven assegudes i presentaven signes de cansament i de "disgust" per no trobar el camí

Notícies relacionades

"Quan ens han vist s’han animat", ha explicat aquest espeleòleg expert que viu a Arredondo i que coneix la cova, a la qual ha accedit en diverses ocasions. Després ha explicat que han anat sortint "a poc a poc" amb les dones i que ell s’ha avançat per informar de la seva localització i tranquil·litzar les famílies. Les ha deixat amb els seus dos companys a dues hores i mitja de la sortida. 

L’alcalde diu que és una cova "molt dura" 

L’alcalde del municipi cantàbric d’Arredondo, Leoncio Carrasco, també assegurava que per entrar a la cova de Cueto-Coventosa s’ha d’estar"molt ben preparat físicament”, perquè té "molta dificultat" i és "molt dura". El regidor, abans delfeliç desenllaç, ha destacat ladificultat tècnica de la cavitat, ja que espeleòlegs "experts" poden trigar 16 hores a fer la travessia, mentre que altres persones que no estan preparades podrien trigar entre 20 i 24 hores, per la qual cosa "és normal que s’allargui el moment de tenir notícies".