Un milió de firmes perquè «deixin morir la gent en pau»

Activistes i familiars de malalts registren una massiva petició a favor d'una llei d'eutanàsia al Congrés

Reclamen als polítics que formin ja govern i «legislin per la qualitat de vida dels ciutadans»

zentauroepp49036955 firmas pro eutanasia190712124837

zentauroepp49036955 firmas pro eutanasia190712124837 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Marcos Hourmann, el primer metge condemnat per eutanàsia, Ángel Hernández, investigat en un jutjat de violència de gènere per ajudar a morir la seva dona greument malalta, i els familiars de Maribel Tellaetxe i Luis de Marcos, que van morir abans de veure complert el seu desig de deixar de patir gràcies a un suïcidi assistit, van entregar aquest divendres al Congrés més d’un milió de firmes perquè a Espanya es despenalitzil’eutanàsia i s’aprovi la pertinent llei que el reguli. 

En la legislatura passada, la llei promoguda pel PSOE va quedar encallada perquè el PP i Ciutadans van utilitzar la seva majoria a la Mesa del Congrés per ampliar indefinidament el termini d’esmenes. Però els resultats de les eleccions llancen ara un parlament amb majoria de diputats a favor de l’eutanàsia, la regulació de la qual recolzen l’esquerra, alguns partits nacionalistes i Ciutadans, que demana que primer s’aprovi una llei de cures pal·liatives.

Diàleg i drets

Per això, els activistes proeutanàsia, amb el recolzament de Dret a Morir Dignament, van sol·licitar amb l’entrega de firmes a Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i la resta d’actors polítics implicats que “dialoguin”, “escoltin la gent”, formin Govern ja i no perdin més temps en aprovar una legislació “a favor de la qualitat de vida de les persones” i que “respecti els drets i llibertats individuals”. 

“Només demanem que ens deixin viure i morir en pau i que sigui com més aviat millor perquè les persones malaltes no poden marxar de vacances i deixar el seu sofriment enrere”, va assenyalar el fill de Maribel Tellaetxe. “S’ha de treure la investidura com sigui, perquè el sofriment és real i les famílies no poden aguantar més. Fins que no s’aprovi la despenalització de l’eutanàsia seré el ‘torracollons’ dels polítics”, va manifestar Hernández, que el març passat va ajudar a morir la seva dona, María José Carrasco, que patia esclerosi múltiple en fase terminal i va gravar l’escena en un vídeo per donar una empenta a favor de la causa i perquè no té por de les conseqüències penals.

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Notícies relacionades

De fet, del milió de firmes, 600.000 estaven dirigides a sol·licitar la fiscalia que no presentés càrrecs contra ell, però els promotors han decidit reconduir la petició cap a una llei d’eutanàsia, després de constatar que la justícia no s’atura i que el ministeri públic es va oposar que el seu cas sigui jutjat com a violència masclista.

“No defensem la mort sinó la vida sense sofriment”, va resumir Hourmann a les portes del Congrés. 

Temes:

Eutanàsia