07 d’ag 2020

Anar al contingut

Un milió de firmes perquè «deixin morir la gent en pau»

Activistes i familiars de malalts registren una massiva petició a favor d'una llei d'eutanàsia al Congrés

Reclamen als polítics que formin ja govern i «legislin per la qualitat de vida dels ciutadans»

Patricia Martín

Un milió de firmes perquè «deixin morir la gent en pau»

DAVID CASTRO

Marcos Hourmann, el primer metge condemnat per eutanàsia, Ángel Hernández, investigat en un jutjat de violència de gènere per ajudar a morir la seva dona greument malalta, i els familiars de Maribel Tellaetxe i Luis de Marcos, que van morir abans de veure complert el seu desig de deixar de patir gràcies a un suïcidi assistit, van entregar aquest divendres al Congrés més d’un milió de firmes perquè a Espanya es despenalitzi l’eutanàsia i s’aprovi la pertinent llei que el reguli. 

En la legislatura passada, la llei promoguda pel PSOE va quedar encallada perquè el PP i Ciutadans van utilitzar la seva majoria a la Mesa del Congrés per ampliar indefinidament el termini d’esmenes. Però els resultats de les eleccions llancen ara un parlament amb majoria de diputats a favor de l’eutanàsia, la regulació de la qual recolzen l’esquerra, alguns partits nacionalistes i Ciutadans, que demana que primer s’aprovi una llei de cures pal·liatives.

Diàleg i drets

Per això, els activistes proeutanàsia, amb el recolzament de Dret a Morir Dignament, van sol·licitar amb l’entrega de firmes a Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i la resta d’actors polítics implicats que “dialoguin”, “escoltin la gent”, formin Govern ja i no perdin més temps en aprovar una legislació “a favor de la qualitat de vida de les persones” i que “respecti els drets i llibertats individuals”. 

“Només demanem que ens deixin viure i morir en pau i que sigui com més aviat millor perquè les persones malaltes no poden marxar de vacances i deixar el seu sofriment enrere”, va assenyalar el fill de Maribel Tellaetxe. “S’ha de treure la investidura com sigui, perquè el sofriment és real i les famílies no poden aguantar més. Fins que no s’aprovi la despenalització de l’eutanàsia seré el ‘torracollons’ dels polítics”, va manifestar Hernández, que el març passat va ajudar a morir la seva dona, María José Carrasco, que patia esclerosi múltiple en fase terminal i va gravar l’escena en un vídeo per donar una empenta a favor de la causa i perquè no té por de les conseqüències penals.

VIOLÈNCIA MASCLISTA

De fet, del milió de firmes, 600.000 estaven dirigides a sol·licitar la fiscalia que no presentés càrrecs contra ell, però els promotors han decidit reconduir la petició cap a una llei d’eutanàsia, després de constatar que la justícia no s’atura i que el ministeri públic es va oposar que el seu cas sigui jutjat com a violència masclista.

“No defensem la mort sinó la vida sense sofriment”, va resumir Hourmann a les portes del Congrés. 

Temes: Eutanàsia