JUDICI PER UN ATAC SEXUAL

Els whatsaps reforcen la sospites contra 'La manada' de Manresa

Els missatges intervinguts als acusats i a la víctima reforcen la versió de la denunciant

«¿Tu creus que si vaig bé me'n follo set o vuit? Em van drogar", va escriure la noia a una amiga

zentauroepp48988590 manresa190708091052

zentauroepp48988590 manresa190708091052 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A vegades els missatges de WhatsAppels envia el mateix diable. Poques paraules poden complicar la vida o, com en el cas de ‘La manada’ de Manresa, servir per apuntalar una acusació. Els textos intervinguts en els telèfons delssis joves acusats d’abusar sexualment a “torns” d’una de menor de 14 anys en una fàbrica abandonada de la capital del Bages i de la noia que els va denunciar, apuntalen la versió de la víctima, que hores després dels fets, que van tenir lloc el 29 d’octubre del 2016, va escriure a una amiga: “¿Tu creus que si vaig bé me’n follo set o vuit? Em van drogar”.

En el judici que se celebra a l’Audiència de Barcelona han declarat aquest divendres testimonis i els Mossos d’Esquadra que van investigar el cas. Els agents han precisat que al principi van obrir diligències per abusos sexuals, però que després les van modificar al considerar que podria ser una agressió sexual, ja que la noia va declarar que havia demanat als acusats que paressin.

En la seva qualificació provisional, la fiscalia atribueix als sis processats (el sisè està imputat per no impedir l’acció i masturbar-se) abús sexual i no agressió (violació), que comporta una pena major. No obstant, no es descarta que canviï el tipus delictiu. Depèn de si estima provada la intimidació exercida cap a la noia. La víctima va explicar al tribunal que es va sentir acovardida, no només pels imputats, sinó també per la pistola de foguejament que es van anar passant alguns dels encausats.

Tot i que inicialment estava previst que la fiscal modifiqués (o no) les seves conclusions aquest divendres, el tribunal ha suspès el judici fins al pròxim mes de setembre perquè hi acudeixin els pèrits que van elaborar les proves de l’ADN de les restes de semen trobades als pantalons de la víctima. Una de les taques era d’un dels acusats, tot i que se’n van trobar dues més que no s’han pogut atribuir a ningú. La fiscalia afirma que els acusats van penetrar la menor aprofitant que estava èbria i havia consumit drogues.

Por d’en Bryan

Els Mossos han escorcollat durant la sessió d’aquest divendres els whatsaps intervinguts. Un dels policies que han testificat ha destacat dos missatges clau que la menor va remetre a la seva millor amiga. En un d’ells, la noia deia que havia pogut ser drogada i en un altre advertia: “Si en Bryan [el principal acusat] s’assabenta que dono noms, em mata”. A la seva tia li va enviar una foto d’un pit amb un blau amb el missatge: “El Cuba [un altre acusat] m’ha deixat el pit fatal”.

L’endemà del presumpte atac sexual, en Bryan va escriure una cadena de whatsaps a la menor en què li recriminava que hagués mantingut relacions sexuals amb “tots”. A en Bryan, segons la policia, se li van intervenir dos missatges més en què confessava haver tingut un contacte sexual amb la víctima mentre ella “es queixava”, i presumia dels fets: “Ens ho vam passar bé, ha, ha, ha”, va escriure. Un dels inspectors que ha participat en la investigació ha indicat, precisament, que a aquest acusat se li va intervenir una pistola d’aire comprimit en un calaix de la seva habitació el dia de la detenció, i que a l’analitzar els telèfons van veure una foto d’ell amb aquest arma.

Notícies relacionades

En la jornada d’aquest divendres ha declarat, a més, un menor que va estar amb la víctima hores abans dels abusos sexuals, i ha admès que va mentir en la primera declaració davant dels Mossos perquè en Bryan l’havia amenaçat de mort si no deia que va estar acompanyat de la seva nòvia a la festa de la fàbrica abandonada. Les amenaces, segons la testimoni, es van repetir dues vegades més. Aquestes intimidacions han sigut corroborades per la tia de la víctima, que va relatar que en més d’una ocasió ha hagut de sortir de casa seva “en pijama” per anar a buscar la seva neboda, perquè la perseguien i amenaçaven pel carrer persones de l’entorn dels processats. La mare de la víctima ha detallat que la seva filla “creu que la mataran” i que té “por de tot”.

Una altra de les persones que ha testificat davant el tribunal ha sigut la Saray, la presumpta nòvia d’en Bryan, que, després d’haver admès que és “amiga íntima” d’aquest acusat i pròxima a les dels altres, ha negat que la denunciant fos violada i ha mantingut que la noia li va dir que era “feliç” quan ella li va preguntar si tenia algun problema. Un altre amic dels processats ha descartat també que es produís l’atac sexual.