Residus tòxics

Investigació per l'aparició de peixos morts al Prat de Llobregat

L'Agència Catalana de l'Aigua encarrega als agents rurals que agafin mostres tot i que relaciona l'incident amb les pluges

peixos-morts11-7-19 1

peixos-morts11-7-19 1

1
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha obert una investigació per aclarir les causes de l’aparició de diversos centenars de peixos morts en el tram del riu Llobregat que discorre en el terme municipal del Prat, a l’altura del pont de l’autovia de Castelldefels (C-31) i que avui ha denunciat Ecologistes en Acció del Baix Llobregat - Les Agulles en un comunicat.

L’entitat ecologista afirma que els peixos han aparegut en una zona d’aigües tèrboles on aparentment hi hauria restes d’algun vessament contaminant, motiu pel qual ha reclamat les administracions pertinents que ho investiguin. També ha lamentat que el Llobregat "històricament sempre ha sigut un riu greument contaminat" amb abocaments de diverses indústries, si bé ha celebrat que s’ha aconseguit recuperar la qualitat de l’ecosistema. 

Recollida de mostres

Fonts de l’ACA han explicat, no obstant, a aquest diari que, tot i que han enviat a agents del Cos d’Agents Rurals perquè recullin mostres i examinin la zona, tots els indicis apunten a una alteració de la qualitat de l’aigua motivada per les pluges dels últims dies i el consegüent moviment de llots i arrossegament de residus. "No tenim constància de cap abocament incontrolat o de problemes en les plantes potabilitzadores ni sistemes de sanejament aigües amunt.

L’aigua tèrbola pot reduir la presència d’oxigen a l’aigua, la qual cosa hauria provocat la mort dels peixos per hipòxia. Les mateixes fonts van afegir que aquests fenòmens són relativament normals en aquesta època de l’any sobretot quan s’hi sumen la calor i les pluges fortes. A això s’afegeix que algunes depuradores no poden tractar totes les aigües fecals que els arriben i una part poden acabar al riu.

Avaria en una estació de bombatge

Notícies relacionades

L’ACA sí que ha tingut constància d’una avaria puntual a l’estació de bombatge de Sant Boi de Llobregat, que ha deixat de funcionar durant alguns minuts. Però els seus responsables descarten, al principi, que el succés mediambiental pugui tenir relació amb algun abocament, la qual cosa confirmarà en uns dies el resultat de les anàlisis de les mostres recollides pels agents rurals. 

D’altra banda, aquesta setmana també han aparegut diversos peixos morts a les llacunes d’ Olla del Rei a Castelldefels. En aquest cas, l’Ajuntament ha assegurat que es deu a l’estancament d’aigua acumulada i no regenerada durant les últimes setmanes i ha descartat que hi hagi cap abocament tòxic.