Brussel·les sospesa denunciar Espanya per la contaminació

La Comissió Europea podria prendre la decisió en la seva última reunió abans de l'aturada estival el 25 de juliol

zentauroepp48988778 madrid 08 07 2019 sociedad  madrid central vuelven a multar 190708101601

zentauroepp48988778 madrid 08 07 2019 sociedad madrid central vuelven a multar 190708101601 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Fa poc més d’un any la Comissió Europea va decidir denunciar davant delTribunal de Justícia de la UE sis Estats membres –Alemanya, França, Hongria, Itàlia, Regne Unit i Romania– per no respectar els valors límits de qualitat de l’aire i no haver pres mesures apropiades per resoldre els problemes. Espanya va aconseguir, juntament amb República txeca i Eslovàquia, esquivar aquella denúncia i deslliurar-se del litigi després de presentar una bateria de mesures urgents considerada “satisfactòria” per Brussel·les. Catorze mesos després la situació no ha millorat i la Comissió Europea sospesa ara denunciar també Espanya davant de la cort europea.

Segons fonts de l’Executiu comunitari, la decisió es podria prendre en qüestió de setmanes, durant l’última reunió de l’escola de comissaris abans de l’aturada estival que tindrà lloc el 25 de juliol i en la qual s’inclourà el paquet mensual de procediments d’infracció. La Comissió Europea, que ha remès aquest passat 9 de juliol una carta al ministeri de medi ambient, considera que la situació de la qualitat de l’aire a Espanya és “greu”. 

A la missiva, firmada pel comissari de Medi Ambient, Karmenu Vella, s’adverteix que “sembla que les mesures anunciades i adoptades fins ara no són suficients”, que els nivells d’emissions de diòxid de nitrogen (NO2) estan disparats, especialment a Madrid, però també en municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, que és necessari prendre mesures addicionals amb caràcter d’urgència i que tots els actors –Govern central, govern regional i ajuntaments– han d’unir esforços per millorar la situació i complir els límits fixats en la directiva comunitària. 

Pla de Madrid central

Tant la carta com la possibilitat de denúncia coincideixen amb l’anunci de la moratòria del nou alcalde de Madrid, el popular José Luis Martínez-Almeida, en relació amb el pla de Madrid Central. Una decisió que, segons admeten fonts de l’Executiu comunitari, “no ajuda” tot i que el portaveu de Vella ha eludit pronunciar-se al·legant que l’Executiu comunitari “no comenta mesures específiques adoptades a escala local”. 

A la missiva, en canvi, el comissari sí que commina totes les parts implicades a treballar juntes per complir unes regles que fa anys que es vulneren i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha traslladat la carta “a les administracions on es produeixen les superacions d’agents contaminants i, en particular a l’alcalde de Madrid i al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, anunciava aquest dimecres tot just fer-se públic el contingut d’aquesta. 

Notícies relacionades

Segons les estimacions de Brussel·les cada any moren a la Unió Europea com a conseqüència de la mala qualitat de l’aire unes 400.000 persones, i milions pateixen malalties respiratòries i cardiovasculars provocades per la contaminació. Pera això la decisió de Vella d’endurir el to i denunciar els països que incompleixin una directiva que data de 2008 davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

Fins al moment, la Comissió Europea manté oberts 15 procediments d’infracció contra països per superar els límits de partícules PM10, i d’aquests cinc han sigut denunciats davant del Tribunal de la UE: Bulgària, Polònia, Romania, Itàlia i Hongria. Quant a les emissions de NO2, Brussel·les manté oberts 14 procediments d’infracció i quatre països han sigut portat ja davant de la cort europea: Alemanya, França, Regne Unit i Itàlia. L’últim en sumar-se a aquest club podria ser Espanya en qüestió de setmanes.