audiència nacional

Arxivada la causa per l'assalt terrorista en una comissaria dels Mossos a Cornellà

La policia catalana havia conclòs que es va radicalitzar sol i que ningú el va induir a atemptar

vid-20181010-wa0000 / periodico

3
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional  ha arxivat la investigació per l’atac  d’un presumpte terrorista que va ser abatut després d’assaltar una comissaria dels Mossos d’Esquadra a Cornellà de Llobregat (Barcelona), una vegada la policia catalana ha conclòs que es va radicalitzar sol i que ningú el va induir a atemptar.

En una interlocutòria, que avança avui 'El País’ i al qual ha tingut accés Efe, la Sala Penal de l’Audiència Nacional arxiva la causa oberta contra Abdelouahab T., que va ser abatut per una agent dels Mossos d’Esquadra després que la intentés apunyalar al crit d’"Al·là" el 20 d’agost del 2018.

Per aquest cas, un jutjat de Cornellà ja va arxivar l’octubre de l’any passat la causa oberta contra l’agent que va abatre el presumpte terrorista al considerar que va actuar en legítima defensa davant d’un "risc imminent", no només per a ella sinó també per als seus companys, i que no va disparar fins que utilitzar l’arma de foc va ser "la seva última opció".

De forma paral·lela a la causa oberta a Cornellà, el jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno va obrir una peça per un delicte de terrorisme, després que la Fiscalia afirmés que l’atac pretenia acabar amb la vida de l’agent.

La família de l’assaltant va negar des del primer moment que mantingués cap vinculació amb el terrorisme i va assegurar que l’intent d’atemptat obeïa a una crisi personal de l’implicat.

Finalment, la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha arxivat la causa després que els Mossos d’Esquadra aportessin el març passat un informe en el qual conclouen que no s’ha pogut confirmar que l’assaltant "estigués influït per cap persona o grup per a la radicalització en l’islam, ni induït o pressionat a cometre l’atemptat terrorista".

Segons l’informe dels Mossos, que consta en el sumari del cas, Abdelouahab T. va demostrar un "augment significatiu" del seu interès per la religió musulmana a tres mesos de l’atemptat de Cornellà i fins uns "minuts abans" de cometre'l.

En concret, l’assaltant abatut es va instal·lar el juny del 2018 una aplicació al mòbil que és una referència d’informació sobre l’islam, que va consultar en 104 ocasions fins al dia de l’atemptat, ja que la seva última connexió es va produir minuts abans d’entrar a la comissaria.

Crisi personal

L’assalt es va produir el 20 d’agost del 2018 quan Abdelouahab T., que havia patit una crisi personal, es va presentar a la porta exterior de la comissaria dels Mossos a Cornellà i, una vegada dins, va treure un ganivet i es va acostar a pocs centímetres de la garita on era l’agent encarregada del servei de recepció i es va abalançar sobre ella al crit d’"Al·là", per intentar clavar-l’hi.

D’acord amb la gravació de les càmeres de seguretat, el presumpte terrorista va perseguir l’agent per les dependències policials fins que ella va quedar acorralada, cosa que va motivar que la mossa li disparés els quatre trets que van acabar amb la seva vida.

L’assalt es va produir tres dies després del primer aniversari de l’atemptat de la Rambla de Barcelona i amb el nivell d’alerta terrorista situat en el punt 4 en una escala de l’1 al 5.

El sindicat USPAC, que ha exercit la representació jurídica de l’agent que va abatre l’assaltant, ha celebrat que l’Audiència Nacional hagi "dissipat qualsevol dubte sobre la intenció del terrorista d’acabar amb la vida" de la policia.

Notícies relacionades

La USPAC també ha lamentat que la Generalitat no hagi comparegut com a acusació en aquesta causa, cosa que segons el seu parer demostra "una vegada més l’absoluta desídia i incompetència" del conseller d’Interior, Miquel Buch, al capdavant del departament, ja que està "més preocupat" pels seus "propis interessos partidistes" que per la defensa del col·lectiu dels Mossos d’Esquadra.

Aquest sindicat també ha demanat que el Ministeri de l’Interior condecori l’agent, així com un pronunciament públic a favor seu per part del ministre Fernando Grande-Marlaska.