TENSIÓ SOCIAL

El Govern acusa l'extrema dreta de l'atac del Masnou

L'ajuntament, els Mossos i la DGAIA es reuneixen per tractar el conflicte

video 3524188 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Família, Chakir el Homrani, ha assegurat quel’atac ahir a la nit al centre de menors del Masnou va ser organitzat per grups d’extrema dreta, que així “han traspassat una linea vermella”, i ha anunciat que la Generalitat es personarà per exercir l’acusació contra els atacants. A més, la Fiscalia de Delictes d’Odi de Mataró assumirà la investigació de l’intent d’assalt ahir a la nit a un centre de menors estrangers tutelats per la Generalitat al Masnou (Barcelona), que es va saldar amb un detingut i diverses persones ferides lleus.

El conseller s’ha reunit aquest migdia amb l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, per valorar l’atac a un centre de menors tutelats al municipi ahir a la nit, en què alguns d’ells van resultar ferits lleus.

Després de la reunió, Homrani i l’alcalde, que han qualificat de “molt greus” els fets, han comparegut en roda de premsa i han afirmat que “treballaran conjuntament i amb la màxima contundència, perquè un episodi així no torni a passar”.

Tots dos han anunciat que tant la Generalitat com l’Ajuntament del Masnou exerciran l’acusació contra els atacants per delictes d’incitació a l’odi, violació de domicili, amenaces, lesions, desordres públics i atemptat a l’autoritat, entre d’altres.

Per la seva banda, la Fiscalia de Delictes d’Odi de Mataró assumirà la investigació de l’intent d’assalt. Encara no ha obert diligències, ja que, a l’haver-se practicat una detenció, s’espera que els Mossos d’Esquadra concloguin l’atestat i el remetin a l’autoritat judicial competent.

Per la seva banda,l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, ha denunciat l’“intent d’assalt” al centre de menors tutelats per la Generalitat en aquesta localitat aquest dijous a la nit i la presència de persones d’extrema dreta a la concentració: “Hi havia gent del municipi, però van portar persones d’altres municipisd’ideologia ultradretana”, ha explicat a Catalunya Ràdio.

Oliveras, així mateix, ha reclamat més ajuda per resoldre el conflicte: “Nosaltres no som els responsables de la gestió dels menors, però necessitem més mitjans”, ha dit. Així mateix, ha assegurat que els municipis necessiten recursos per oferir més propostes, projectes i formacions relacionats amb l’atenció a la convivència d’aquests menors.

En unes altres declaracions, a RAC1, i en la mateixa línia, Oliveras ha demanat que no es banalitzi l’actuació de grups d’extrema dreta que es manifesten contra els menors. “No hem de banalitzar la presència de grups d’extrema dreta.

Hem d’actuar amb la contundència necessària contra aquests grups”, ha demanat l’alcalde, que ha confirmat que “alguns ultres van venir de fora, però n’hi ha alguns que sí que són del Masnou, però desvinculats de la política institucional”.

Segons l’alcalde, es tracta de “persones que han intentat manipular i encendre la situació al nostre municipi. Creiem que seria bo que, des del Departament d’Interior, es reforcés el cos dels Mossos, que van fer el que van poder. Avui tenim una reunió amb ells per avaluar tot el que va passar ahir a la nit”.

Aquest és precisament un dels temes principals que es tracten en la trobada que es manté entre l’Ajuntament del Masnou, la DGAIA i els Mossos per tractar els fets.

Quatre ferits

L’assalt es va produir aquest dimecres a la tarda després d’una doble manifestació antiracista i de persones contràries al col·lectiu. La mobilització tenia la seva raó de ser després d’un intent d’agressió sexual que va tenir lloc dissabte a la matinada durant la festa major de Sant Pere per part d’un menor tutelat.

Un grup de persones va irrompre al centre i va agredir diversos joves. Quatre persones, entre les quals tres menors, van rebre atenció mèdica per diverses ferides i contusions. 

Notícies relacionades

La Generalitat ha definit aquest acte com un “atac violent” promogut per “un grup organitzat” i ha anunciat que denunciarà els fets.

Aquest centre, a la localitat del Masnou, és un equipament de primera acollida, instal·lat en un alberg del Xanascat des del setembre del 2018. Allà hi viuen 50 menors migrants no acompanyats.