29 febr 2020

Anar al contingut

Entre el 26 i 30 de juny

La passada onada de calor, la més sufocant el juny en últims 40 anys

Aquests episodis són deu vegades més freqüents a Espanya ara que a començaments del segle XX

Efe

La passada onada de calor, la més sufocant el juny en últims 40 anys

FERRAN NADEU

La passada onada de calor que ha afectat el centre, el nord i el nord-est de la península i les Balears entre el 26 i 30 de juny ha sigut la més sufocant en un mes de juny en les últimes quatre dècades, segons un estudi publicat aquest dimarts per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Els resultats d’aquest estudi confirmen "l’excepcional intensitat de l’episodi" i revelen també com "les onades de calor són cada vegada més freqüents i intenses en aquestes zones recentment afectades per la calor extrema".

Després de comparar les dades de temperatura dels passats 27, 28 i 29 amb els mateixos dies de juny en el període 1979-2018, s’observa que a 14 capitals algun dels valors registrats durant l’episodi de calor del mes passat és el més alt de la sèrie.

A Barcelona, Saragossa, Bilbao, Pamplona, Sant Sebastià, Logronyo, Osca i Burgos la temperatura registrada durant els tres dies crítics de l’onada de calor ha sigut la més alta de la sèrie.

Temperatures anormalment altes

També es destaca la situació a Madrid i punts de la serra madrilenya i Torrejón de Ardoz, "on mai ha fet tanta calor com aquest mes de juny", i es remarquen a més els alts valors de Vitòria, Lleida, Girona, Sòria, Terol i Guadalajara.

La freqüència de trànsit de masses d’aire càlid el juny que donen lloc a temperatures anormalment altes a les zones afectades per aquesta onada de calor ha sigut gairebé 10 vegades superior en les dues primeres dècades d’aquest segle respecte a les dues últimes de l’anterior, i s’ha passat d’una freqüència de cada 30,7 anys, a 3,7 anys.

Per a les masses d’aire extremadament càlid al juny que donen lloc a "efemèrides meteorològiques" i onades de calor la freqüència ha passat de 100 anys en les dues últimes dècades del segle XX, a només 10 en les dues primeres d’aquest.

La freqüència d’episodis càlids o extremadament càlids és deu vegades superior en les dues primeres dècades d’aquest segle respecte a les dues últimes del XX, i les masses d’aire que a l’estiu sobrevolen el país són 1,3 graus més càlides que en la dècada dels 80, menys a les Canàries, on l’augment ha sigut d’1,07 graus.

Segons destaca l’Aemet, totes aquestes conclusions són "coherents amb les previsions contingudes als escenaris de canvi climàtic que s’estant fent des de fa dècades".