FOC A la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià

Torra promet pla de xoc per pal·liar els danys de l'incendi a Tarragona

Ha agraït la tasca "heroica" dels equips d'emergència que van evitar que s'arribessin a les 20.000 hectàrees cremades

zentauroepp48871355 el president de la generalitat  quim torra  durant l atenci 190630161708

zentauroepp48871355 el president de la generalitat quim torra durant l atenci 190630161708 / Miquel Codolar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha promès avui un "pla de xoc" que pretenen concretar dissabte que ve per pal·liar els danys de l’incendi que des de dimecres passat ha afectatunes  6.000 hectàrees de les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià. 6.000 hectàrees Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià.

Després de reunir-se al centre de comandament de Vinebre amb els alcaldes dels vuit municipis afectats pel foc, un dels més importants en els últims anys a Catalunya, Torra ha agraït la tasca "heroica" dels equips d’emergència i que han evitat que arribés a les 20.000 hectàrees que la Generalitat va preveure que podia afectar, atès el seu potencial.

Una vegada l’incendi ja ha sigut estabilitzat, i amb la previsió que aquesta mateixa tarda pugui ser controlat, Torra ha anunciat que amb els alcaldes de la zona han acordat que els comandaments municipals es dediquin aquesta setmana a diagnosticar amb detall els danys materials i els perjudicis econòmics generats.

Coordinació

Per la seva part, la Generalitat, la Diputació i la Delegació del Govern es coordinaran, segons Torra, per donar una resposta conjunta de les administracions davant de les peticions del territori.

En aquest sentit, han acordat fixar per al pròxim dissabte una reunió a Flix (Tarragona), amb els alcaldes i representants de les altres administracions, per avançar en el "pla de xoc" que permeti donar resposta als efectes provocats per l’incendi.

Torra ha agraït que la ciutadania hagi respost a la peticiód’extremar la cautela per evitar una simultaneïtat d’incendis importants i ha demanat que no baixi la guàrdia perquè el risc continua existint i es mantenen les temperatures "extremes", ja que "ve una altra onada de calor, potser no tan extrema".

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, que ha acompanyat Torra en la reunió, ha explicat que, una vegada "controlada l’emergència" generada per l’incendi, han començat a "gestionar la postemergència" perquè el territori "recuperi com més aviat millor la normalitat en tots els sentits".

"Esperançats"

L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha indicat que els ajuntaments afectats per l’incendi estan "esperançats" amb la ràpida posada en marxa del "pla de xoc" promès per Torra.

"Ens hem citat a la reunió de dissabte vinent amb totes les administracions", ha apuntat l’alcalde, que ha reconegut que aquesta setmana han de fer una "intensa" tasca per diagnosticar els danys causats.

Una vegada concretats els danys, decidiran les estratègies a seguir i les figures a plantejar per aconseguir "recuperar" la zona, ha indicat Barbero, que ha insistit que "no necessàriament" ha de ser demanar la declaració de zona catastròfica, ja que estan oberts a "qualsevol pla o actuació".

A l’espera que els Bombers puguin donar per controlat l’incendi, possiblement aquesta tarda, unes cinquanta dotacions romanen a la zona (amb 34 vehicles autobomba, dotacions dels GRAF, 3 helicòpters i vehicles de recolzament i comandament) per intensificar les tasques d’extinció, especialment en el terç superior del flanc dret, per poder consolidar el perímetre.

Notícies relacionades

De moment, encara continuen desallotjades una trentena de persones: unes vint continuen al centre d’acolliment de Flix, 4 a la Palma d’Ebre i 5 a Bovera.

De les cinc carreteres locals que han estat tallades des de dimecres passat, ahir a la nit ja es va reobrir la circulació a la C-12, entre Flix i Maials, mentre que aquest matí ja es pot circular per la T-714, entre la Torre de l’Espanyol i Cabacés, i la T-2237, de Vinebre a la Palma d’Ebre.