ESTUDI DE LA UNIVERSITAT DE MICHIGAN

Les xarxes socials i internet poden millorar la salut mental

Les tecnologies de la comunicació faciliten el manteniment de les relacions i l'accés a la informació

zentauroepp33538649 proteccion de datos  internet password   foto  123rf180523151331

zentauroepp33538649 proteccion de datos internet password foto 123rf180523151331

2
Es llegeix en minuts

Contràriament al que es pensa habitualment, l’ús regular de les xarxes socials id’internet  podria millorar la salut mental en els adults i ajudar a evitar els greus trastorns psicològics, com la depressió i l’ansietat, segons un nou estudi de la Universitat Estatal de Michigan (Estats Units).

Les tecnologies de comunicació i les plataformes de mitjans socials faciliten el manteniment de les relacions i l’accés a la informació de salut, el que podria explicar aquest efecte, destaca Keith Hampton, professor de mitjans i informació a la Universitat Estatal de Michigan.

L’expert explica que la “mala fama” de les xarxes socials es deu, simplement, al fet que, fins ara, els adults no han sigut el focus de gaire investigació sobre el tema, ja que la majoria dels estudis sobre les xarxes socials s’han centrat en joves i estudiants universitaris, de manera que els efectes podrien explicar-se per les diferents etapes de la vida i no per l’ús que es fa de la tecnologia.

L’enquesta

Per tant, Hampton es va proposar estudiar poblacions més madures, analitzant dades de més de 13.000 relacions de participants adults enl’Estudi de Plafó de Dinàmiques d’Ingressos dels Estats Units, l’enquesta de llars més antiga del món. Va utilitzar les dades del 2015 i 2016, que incloïen una sèrie de preguntes sobre l’ús de les tecnologies de la comunicació i els trastorns psicològics.

Va descobrir que els usuaris de les xarxes socials tenen un 63 % menys de probabilitats d’experimentar un malestar psicològic greu d’un any a l’altre, inclosa la depressió major o l’ansietat greu. Tenir membres de la família estesa a les xarxes socials va reduir encara més l’angoixa psicològica, sempre que la salut mental dels membres de la família no disminuís.

L’estudi, publicat en el ‘Journal of Computer Mediated-Communication’, conclou així mateix que algú que utilitza un lloc de xarxes socials té 1,63 vegades més probabilitats d’evitar problemes psicològics greus, si bé el grau en què les tecnologies de comunicació afecten l’angoixa psicològica varia segons el tipus i la quantitat de tecnologies que utilitzen les persones i els seus familiars.

Els canvis en la salut mental dels membres de la família afecten l’angoixa psicològica que experimenten altres familiars, però només si els dos membres estan connectats a una xarxa social. “Actualment, tenim aquests petits fragments d’informació en curs als nostres telèfons mòbils, i aquest contacte continu pot ser important per a aspectes com la salut mental”, conclou Hampton.

Europa Press

Temes:

Notícies relacionades

 

HEALTH