GRAN SUPERFÍCIE CALCINADA A TARRAGONA

Un incendi descontrolat crema milers d'hectàrees a Vinebre

Interior tem que el foc iguali algun dels grans sinistres forestals de Catalunya

incendio en la ribera d ebre / periodico

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Uns 250 efectius de Bombers de la Generalitat i 15 avions treballen en l’extinció d’un incendi que s’ha declarat en una zona forestal Vinebre (Tarragona), i que assoleix ja les 3.600 hectàrees de terreny afectat sense que s’hagi pogut controlar, i amb funestes previsions de convertir-se en un dels pitjors focs de la història de Catalunya.

La Delegació del Govern a Catalunya ha informat que la Unitat Militar d’Emergències (UME) de l’Exèrcit té previst desplegar 120 efectius a la zona, amb sis autobombes, dos camions i un 'buldòzer' del Batalló d’Intervenció de Saragossa. A més estan intervenint en l’extinció quatre mitjans aeris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació: un amfibi, dos avions de càrrega a terra i un avió de comunicació.

"Avui serà difícil que puguem donar per estabilitzat el foc. Demà haurem de continuar amb aquests mitjans o incrementar-los. Quan afluixi el vent ens ajudarà a confinar més l’incendi, però de cara a demà les temperatures pujaran més i les humitats relatives seran baixes", ha explicat el cap de l’operatiu dels Bombers, Jordi Solà.

El foc s’ha produït en plena onada de calor: "Ja feia dies que avisàvem del risc. Humitats relatives molt baixes, temperatures molt altes, si a això li sumem el vent i la sequera acumulada, tot això sumat ha produït aquest gran incendi", ha afegit Solà.

Segons el conseller d’Interior, Miquel Buch, s’han cremat ja unes 3.000 hectàrees i "hi ha potencial perquè arribi a les 20.000", ha declarat a TV-3. L’incendi forestal més gran registrat a Catalunya, el de les comarques de la Catalunya Central a l’estiu de l’any 1998, va cremar 24.000 hectàrees, la majoria de boscos, a un estiu molt càlid i amb molt baixa humitat. En el 2012, un altre gran incendi, el de l’Empordà, va cremar 13.000 hectàrees.

Una granja cremada

L’incendi forestal iniciat a la Torre de l’Espanyol avança "totalment descontrolat", amb un vent molt fort, molta calor i sol, segons ha explicat l’alcalde del municipi, Joan Juncà, a TV-3. 

El foc –que s’ha iniciat cap a les 14.30 hores– ha cremat una granja d’ovelles i ha obligat a desallotjar diverses masies en diferents punts de la zona. Els ajuntaments estan habilitant espais perquè hi puguin dormir i menjar els veïns evacuats.

Juncà ha definit d’"absolutament perillosíssim" l’incendi i ha assegurat que el foc té flames que arriben als 50 metres d’altura per sobre del seu cap. El foc, pel que sembla, podria haver-se originat per l’autocombustió dels fems de les gallines, segons la hipòtesi del Cos d’Agents Forestals.

Cases evacuades

El foc, que ha començat en el quilòmetre 10 de la T-714 de Vinebre (Tarragona) a Torre de l’Espanyol, ha evolucionat de forma ràpida empès pel vent, saltant algunes pistes forestals i carreteres locals, fins a arribar al santuari de la Mare de Deu del Remei a Flix.

Els Bombers han demanat als Mossos d’Esquadra evacuar preventivament 21 habitants de masies aïllats de Palma d’Ebre, Flix (Tarragona), Bovera, Maials i Llardecans (Lleida). També la part nord del nucli urbà de Flix.  

Els serveis d’emergència demanen que es respectin les indicacions de seguretat i que no s’aparquin vehicles que puguin obstaculitzar el pas.

A prop de la carretera

El foc s’ha iniciat cap a les 14.29 hores en un punt pròxim al quilòmetre 10 de la carretera T-714, que uneix Vinebre i la Torre de l’Espanyol, i ha evolucionat de manera molt ràpida i sense control.  La Ribera d’Ebre és una zona especialment seca i on s’esperen temperatures de les més altes a Catalunya per a aquesta onada de calor, provocada per un fenomen atmosfèric conegut com a Bloqueig Rex.

Els Bombers de la Generalitat també han activat maquinària pesada per col·laborar en les tasques d’extinció, en les quals participen avions del Ministeri d’Agricultura. Les seves tasques se centren sobretot al flanc dret, on bufa més vent. També hi col·laboren quatre patrulles de Seguretat Ciutadana i quatre binomis dels Mossos d’Esquadra.

Les flames han obligat a tallar les carreteres T-714 a Cabacés (Priorat) en els dos sentits, la T-2237 entre Vinebre i Palma d’Ebre, la T-703 entre Palma d’Ebre i la C-233, la C-233 entre Bovera i Flix, i la C-12 entre Maials i Flix, segons Trànsit.

A partir d’aquest dijous, el risc d’incendis obliga a tancar al trànsit el massís del Montsec, i a partir de divendres, el del Montsant i els Ports de Tortosa.

Notícies relacionades

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha mostrat la seva solidaritat amb els afectats i amb els serveis d’emergència que treballen per combatre l’incendi.

També el president de la Generalitat, Quim Torra, mentre visitava els polítics presos a Lledoners, ha expressat la seva inquietud.