INFOGRAFIA

Així és la galeta de gingebre que il·lustra què és la identitat de gènere

Una senzilla explicació sobre les diferències entre identitat de gènere, expressió de gènere, sexe biològic i orientació sexual

Aquesta popular eina educativa ha anat evolucionant amb el pas dels anys i s'hi poden reflectir tota mena d'identitats

generos-sexo-identidad-hombre-mujer-galleta-jengibre

generos-sexo-identidad-hombre-mujer-galleta-jengibre

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Tot allò que no es comprèn pot, a priori, causar certes reticències. I potser és per això que des de fa anys circula per internet una amigable imatge d’una galeta de gingebre amb què explicar què és el gènere. Aquesta eina didàctica, creada pel dissenyador i activista Sam Killermann i que ha anat evolucionant amb l’aportació de centenars de voluntaris, proposa descompondre aquest concepte en petits tastets perquè siguin més digeribles. Es tracta, per tant, d’un recurs amb què entendre les diferències entre identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual (o atracció) i sexe biològic.

"El gènere, com la pel·lícula Origen (Inception), és una d’aquestes coses que tothom creu que entén, però no", fa broma Killermann en la presentació de l’última versió del conegut com a 'Genderbread Person'. Es parteix de la premissa que no existeix una manera errònia d’entendre la pròpia identitat i que, de fet, cada categoria compta amb un ampli espectre en el qual encaixen una infinitat de possibilitats. Totes les etiquetes referents al gènere són independents les unes de les altres i poden anar canviant amb el temps. És a dir, ni l’orientació sexual de les persones determina la seva expressió de gènere, ni la seva expressió de gènere o identitat de gènere estan determinades pel seu sexe biològic.

I és que en el fons, la nostra comprensió del gènere no és ni més ni menys que una construcció social. Actuar com un ‘home’ o una ‘dona’, tenir un estil ‘masculí’ o ‘femení’, dependrà de com cada context hagi interpretat aquestes idees. I, a causa d’això, no hi ha concepte que sigui blanc o negre, sinó que tot pot entendre’s a través d’un prisma de colors. Fins i tot la mateixa galeta de gingebre està disposada a descompondre’s i tornar a assemblar-se en funció de com evolucioni la idea del gènere. L’objectiu, crear un marc inclusiu en el qual tots es puguin reflectir.

Identitat de gènere

La 'galeta de gingebre' situa la identitat de gènere al cap. Aquest concepte descriu la percepció subjectiva que un individu té sobre si mateix quant al seu propi gènere. És a dir, si un s’identifica (o no) amb els rols d’home o dona. Però fora d’aquestes categories hi ha tot un espectre d’identitats de gènere. És el cas, per exemple, de les persones 'genderqueer' o no binàries, que no s’identifiquen amb els patrons de gènere masculins o femenins. Sota aquesta etiqueta encaixen tots aquells que s’identifiquen amb dos o més gèneres (bigènere o pangènere), que es desvinculen totalment de la idea de gènere (agènere) o que simplement van fluctuant entre ells ('genderfluid').

Expressió de gènere

La silueta de la galeta il·lustra el concepte de l’expressió de gènere. Es tracta de la manera en què una persona es presenta davant del món. I, és clar, com l’aparença de cada un encaixa en la idea de gènere i en les expectatives socials. L’aparença, la manera de vestir-se o relacionar-se amb els altres i fins i tot el comportament poden etiquetar-se sota el que entenem per masculí, femení, androgin (amb característiques de totes dues) o neutral. L’expressió de gènere ofereix un ampli ventall de possibilitats que poden anar canviant durant el temps i en funció de les necessitats socials de cada un.

Sexe biològic

Notícies relacionades

A la galeta de gingebre, el sexe biològic està situat als genitals. En la realitat, entenem que aquesta etiqueta fa referència a totes aquelles característiques físiques que, des del seu naixement, identifiquen una persona com a home dona. El principal element que es té en compte per això solen ser els genitals, tot i que també es classifiquen altres elements anatòmics, a més d’hormones i cromosomes. A grans trets, considerem com a mascle aquell amb penis, testicles, testosterones i cromosomes XY; i com a femella, aquella amb vagina, ovaris, estrògens i cromosomes XX. Més enllà d’aquestes categories, també hi ha individus intersex que neixen amb característiques dels dos sexes.

Orientació sexual

El cor de la galeta de gingebre il·lustra el concepte d’orientació sexual. Aquesta idea, al seu torn, es divideix en dues categories addicionals. D’una banda, l’atracció sexual i, d’una altra, la romàntica. En els dos casos, un individu pot sentir-se atret físicament o emocionalment per algú del mateix sexe (homosexual; gai, lesbiana), del sexe oposat (heterosexual), dels dos sexes (bisexual), de cap (asexual) o de qualsevol altra identitat de gènere (entre les quals, una vegada més, podem trobar un ampli espectre de possibilitats). En algunes persones, l’atracció sexual i la romàntica van de la mà, mentre que en d’altres no.

La galeta de gingebre

Ningú sap amb total certesa d’on ha sortit la simpàtica galeta de gingebre amb què s’explica la identitat de gènere. El seu origen, de fet, està envoltat de cert misteri. Alguns diuen que és tan antiga com el mateix internet. D’altres, que és una creació col·laborativa que ha anat evolucionant durant dècades. A les webs genderbread.org i itspronouncedmetrosexual.com, les pàgines de referència sobre aquest projecte, s’explica que la galeta s’ha convertit en una eina amb què explicar de manera senzilla què és el gènere. En aquestes mateixes pàgines, es proporciona tota la informació sobre aquest recurs (difós com un contingut lliure de drets), a més de diferents propostes educatives per treballar a l’aula.