educació inclusiva

Blanca San Segundo, primera persona amb síndrome de Down que finalitza un grau universitari a Espanya

La jove va ocupar el lloc vuit de la llista de Ciutadans per a l'Ajuntament de Godella en els comicis del 26-M

blanca-san-segundo-graduada-sindrome-down

blanca-san-segundo-graduada-sindrome-down

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La jove Blanca San Segundo, de 30 anys, s’ha convertit en la primera persona amb síndrome de Down que finalitza un Grau universitari a Espanya, en concret el Grau de Teràpia Ocupacional, que ha cursat a la Universitat Catòlica de València.

“Me l’he tret a base d’esforç, treball i superació. Estic molt contenta, encara no m’ho crec”, ha assegurat la Blanca en una entrevista concedida a Down España. Fa més d’una dècada, Pablo Pineda es convertia en el primer europeu amb aquesta síndrome en obtenir una titulació universitària.

La jove, que assenyala que “mai” ha tingut adaptació curricular, reconeix que ja a l’escola els professors “sempre han apostat molt” per ella, igual que la seva família. Després d’estudiar un cicle d’integració social amb diferents activitats, va fer pràctiques en un centre per a persones amb paràlisi cerebral. “Quan veia el que feien i el que aconseguien m’emocionava, i per això vaig voler estudiar més, per poder dedicar-m’hi”, subratlla.

La Blanca ha explicat que a la universitat algunes assignatures li costaven més i “els treballs en grup eren complicats” perquè treballa a l’escola infantil inclusiva L’Alquería de València des de fa vuit anys, on atén els alumnes amb discapacitat. “M’ha agradat molt estudiar aquest grau i només em falta fer la defensa del treball de final de grau sobre teràpia en aules de nens amb autisme”, aclareix.

En la candidatura de Ciutadans

“M’encanta el meu treball, ajudo els nens a menjar i en la seva rutina a l’escola. Jugo amb ells, els llegeixo contes i puc ser un exemple per a ells, perquè els seus pares entenguin que l’educació ha de ser inclusiva”, defensa la Blanca, que també s’ha animat a participar de manera activa en la política.

Blanca San Segundo va ocupar el lloc 8 de la llista de Ciutadans per a l’Ajuntament de Godella (València) en els comicis municipals del passat 26 de maig. Segons va explicar a una entrevista, una amiga li va proposar integrar-se en la candidatura de la formació taronja i li va semblar una “oportunitat”: “Que una persona amb discapacitat pugui defensar les seves idees i que arribin a la política municipal, és molt important”.

Notícies relacionades

La jove ja defensava llavors amb orgull que “mai” li han regalat res i que tot ho ha aconseguit “a base d’esforç i de constància”. Està convençuda, a més, que l’“empatia” de les persones amb discapacitat intel·lectual és una qualitat “necessària” en política: “Sempre ens hem de posar en el lloc de l’altre”.

Finalment, la Blanca reclama el “suport de la societat” per a les persones amb síndrome de Down i insisteix que, tot i que li agrada el que fan els joves de la seva edat com viatjar o anar al cine, la seva prioritat ara són la política i els drets de les persones amb discapacitat