Al municipi de Panticosa

Mor un muntanyenc al caure a la cara nord del Balaitús, a Osca

La víctima tenia 47 anys i era veí de Madrid

panticosa spain

panticosa spain

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un muntanyenc ha mort després de caure uns 200 metres a la cara nord del Balaitús, al terme municipal de Panticosa. L’accident s’ha produït en una canal de neu.

A les 16.45 hores d’aquest divendres es va rebre una trucada a la central de la Guàrdia Civil del refugi de muntanya de Respomusoalertant que un muntanyenc, de 47 anys i veí de Madrid, s’havia precipitat uns 200 metres per la Gran Diagonal d’aquest cim, quan descendia per una canal de neu. El seu company no aconseguia veure'l ni sentir-lo i es trobava a uns 2.900 metres d’altitud i amb grans dificultats.

Fins al lloc dels fets es va desplaçar un helicòpter de la Unitat Aèria d’Osca, personal de l’Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) de Panticosa i un metge del 061. A causa de les males condicions que hi havia a la zona, amb fortes ratxes de vent i núvols que impedien arribar fins a la zona on se suposa que es trobaven els muntanyencs, es va deixar els especialistes a uns 2.400 metres d’altitud perquè continuessin a peu i es va anar a buscar recolzament de més personal de l’EREIM de Panticosa en previsió d’haver de fer el rescat a peu, per impossibilitat de dur-lo a terme amb ajuda de l’helicòpter.

Especialistes de muntanya

Una vegada deixat el segon grup d’experts de muntanya, l’helicòpter, aprofitant una finestra de núvols, va sobrevolar la zona indicada i, al no observar indicis de ningú, va decidir passar a l’altra vessant, a la cara nord del Balaitús, on va divisar des de l’aire un dels muntanyencs, per la qual cosa es va traslladar a buscar especialistes de muntanya i, després d’accedir amb gran dificultat a la zona, van comprovar que havia mort.

Notícies relacionades

Al trobar-se ja en una zona que pertany a territori francès, es van fer totes les gestions pertinents a través del Centre de Cooperació Policial i Duaner (CCPA) de Canfranc amb Gendarmeria Nacional Francesa. Com l’helicòpter francès no podia sortir per la gran quantitat de núvols que no podia sobrepassar, les autoritats gal·les van autoritzar la Guàrdia Civil perquè es fes càrrec del rescat del cadàver.

L’altre muntanyenc va ser localitzat per un especialista de muntanya de la Guàrdia Civil il·lès en una aresta molt complicada i va ser traslladat fins a una zona segura, a la Gran Diagonal, on va ser evacuat amb ajuda de l’helicòpter a l’heliport de Panticosa, on van arribar a les 20.00 hores.

Temes:

Muntanyisme