Guerra al plàstic en el dia mundial dels Oceans

La contaminació plàstica mata cada any unes 100.000 espècies marines

zentauroepp48537098 frm103  cebu city  philippines   07 06 2019   a filipino per190608141348

zentauroepp48537098 frm103 cebu city philippines 07 06 2019 a filipino per190608141348 / ADOLFO ESPINOSA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Aquest dissabte 8 de juny se celebra el Dia Mundial dels Oceans, una data que l’ONU aprofita per recordar que al voltant de 13 milions de tones de plàstic es filtren als oceans cada any. Això provoca, entre altres danys, la mort anual d’unes 100.000 espècies marines.

Amb la declaració d’aquesta jornada mundial, les Nacions Unides pretén fomentar una conscienciació més gran sobre aquests ecosistemes. Les Nacions Unides indica que els oceans són els ‘pulmons’ del planeta, ja que generen la majoria de l’oxigen que es respira. A més, constitueixen una font important d’aliments i medicines i una part essencial de la biosfera.

Els oceans cobreixen més del 70% de la superfície del globus, però només un 1% de la superfície oceànica està protegida i contenen a més  el  96% de tot l’aigua de la Terra, mentre que la resta és aigua dolça que es troba en forma de rius, llacs i gel. I absorbeixen anualment a prop del 25% del CO2 que s’agrega a l’atmosfera a causa de l’activitat humana, reduint així l’impacte d’aquest gas amb efecte hivernacle en el clima.

Per això segons les oenagés, és més necessari que mai un tractat que protegeixi els oceans. A més dels plàstics, la privatització dels fons marins, la sobrepesca, el transport de mercaderies i el turisme de creuers són uns altres dels grans problemes de la biodiversitat marina. 

Acció en el fons marí de Lanzarote contra els plàstics / EFE WWF

L’oenagé Oceana va denunciar divendres que el Mediterrani és el mar amb més sobrepesca del món, amb un 80% de poblacions de peixos en aquesta situació. A nivell mundial, el 33% de les poblacions de peixos també pateixen sobrepesca.

Plàstics d’un sol ús

La presidenta de l’Assemblea General de l’ONU, María Fernanda Espinosa, ha llançat la campanya mundial 'Play It Out' per acabar amb la contaminació per plàstics després de dècades d’utilització excessiva i l’augment del consum de plàstics d’un sol ús.

Per donar exemple, tots els plàstics d’un sol ús han sigut eliminats des de la setmana passada de la seu de l’ONU a Nova York. Plats de cartró, coberts de metall i flascons de vidre substitueixen des d’aquesta setmana els habituals productes de plàstic a totes les cafeteries i restaurants de l’organització. "Hem de fer el que prediquem", ha afirmat Espinosa. 

Notícies relacionades

Segons ha explicat EFE la científica de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC Ethel Eljarrat els plàstics que acaben als oceans, a través d’aigües residuals i corrents fluvials, "majoritàriament procedeixen d‘articles cosmètics, pasta de dents, sabó de mans i productes de neteja".

Una vegada al mar, es fragmenten en trossos mínims de la mida d’un gra d’arròs, per l’acció de la llum solar i l’onatge, convertint-se en un "veritable perill", segons la científica. Els químics d’aquests microplàstics "tendeixen a acumular-se en els teixits dels organismes" i, al no poder metabolitzar-los, "molts dels animals es queden infectats per tota la vida", de manera que, "cada vegada estan més contaminats".

Temes:

Aigua Plàstics